Stellantis обмисля да произвежда китайски EV-та в Италия

Те може да са резултат от общия проект с Leapmotor

Мартин Дешев,
Stellantis

Stellantis

Stellantis обмисля да започне производство на китайки електрически автомобили в Италия. Те ще са предвидени за европейския пазар и може да са резултат от партньорството на концерна с китайския производител Leapmotor, съобщава Electrek.

Двете компании обявиха създаването на обща компания преди около четири месеца. То включва и 21% участие на Stellantis в Leapmotor на стойност 1,6 млрд. долара. Освен това концернът получи и ексклузивните права да произвежда, продава и изнася автомобили на Leapmotor извън Китай.

Същевременно Leapmotor иска да разшири участието си на световния пазар и особено в Европа. И така се ражда идеята Stellantis да използва производствените си мощности в Италия.

Изпълнителният директор на Stellantis Карлос Таварес е споделил пред италиански медии, че компанията може да използва завода в Мирафиори, близо до Торино. Той би могъл да осигури нужния производствен капацитет, като амбицията е за цели 150 000 автомобила годишно.

Според източници на Automotive News Europe производството може да започне още през 2026 г. В момента този завод произвежда Fiat 500e и колите на Maserati.

Ако планът се осъществи, колите на Leapmotor в Италия ще са почти изцяло за европейския пазар. Те ще се продават през местните дилъри на Stellantis в региона.

Самият Таварес не коментира тези подробности. Той казва единствено, че производство може да има, ако има достатъчно голям пазар и интерес за подобен ход. Наскоро той обвини италианските власти, че не полагат достатъчно усилия за мотивиране на купуването на електрически автомобили. Те пък обмислят да купят дял в Stellantis като знак, че подкрепят бизнеса.

коли автомобили електрически автомобил електромобили Stellantis