Официално: Lucid Air е електромобилът с най-голям пробег

Пламен Георгиев,
Lucid Air

Lucid Motors

Lucid Air

А мериканската агенция за защита на околната среда (ЕРА) публикува данни за разхода и пробега на електрическия Lucid Air. Версията Dream Edition (мощност 933 к.с.), оборудвана с 19-цолови колела, може да измине 520 мили с едно зареждане, което се равнява на 837 км. Това е със 115 мили (185 км) повече от Tesla Model S Long Range. Данните от агенцията казват, че разходът на енергия на 100 мили е 27 kWh (168 Wh/км). Същата машина ускорява от 0 до 96 км/ч за 2,7 секунди, като максималната скорост е 270 км/ч.

Lucid Motors изпреварва конкурентите в технологичната надпревара

Сравнението с Tesla е повече от очаквано, но в този случай е и абсолютно задължително, защото Питър Роулинсън, изпълнителен директор на Lucid Motors, е главният изпълнителен инженер, стоящ зад Tesla Model S.

Подобни параметри се дължат на цял низ от фактори, започвайки от коефициента на челно въздушно съпротивление от 0,21. Lucid Air е изграден на 900-волтова архитектура, а капацитетът на батерията е 113 kWh (100 при Tesla). Компанията е разработила самостоятелно системата за контрол на батерията и „миниатюрните” електромотори, плюс Wunderbox бордово зарядно, което помага за оптимизиране на зарядния процес при различно напрежение. Моделът е „обут” с Pirelli P Zero спортни гуми, разработени за използване от електромобили, които са с ниско съпротивление при търкаляне.

Ето го убиеца на Tesla Model S: до 1080 к.с. и 830 км пробег

Освен впечатляващия пробег, собственикът на Lucid Air ще разчита на автопилот, който се управлява от 32 датчика, включително лидар; OLED „телевизор” с диагонал 34 инча, аудио система с 21 високоговорителя, която е първата в индустрията, поддържаща технологията за обемно възпроизвеждане на звука Dolby Atmos. Всичко това ще дойде на цена от $169 000.

Тестваме един от най-големите инфлуенсъри: Nissan Qashqai

Британци направиха хибриден всъдеход с пробег до 7000 км

Чехия срещу „зелените фанатици” и забраната на ДВГ

Източник на статията: Vesti.bg

електромобили Lucid Air Dream Edition Lucid Motors