Дързост от Ford, Skoda и Lotus, красота с Alfa Romeo

В последната седмица на октомври ЕС направи нова крачка към забраната на ДВГ. GM спря рекламата в закупения от Илон Мъск Туитър

,
колаж обзор 30 октомври 2022

CarMarket.bg

П окрай циганското лято в последната седмица на октомври, станахме свидетели на най-разнообразни новини от автомобилния свят.

Трябва да започнем с поредната крачка на Европейския съюз за нови коли с нулеви емисии от 2035 г. и практическата забрана на ДВГ. Новото е, че Европарламентът и Съветът на ЕС постигнаха очаквано временно споразумение за мярката.

Тук изненада няма. Ако имате въпроси и искате да узнаете отговорите им, вижте най-важното от интервю във Фейсбук на нидерландския депутат Ян Хойтема, автор на доклада на ЕП за моторните превозни средства.

Германия разкритикува - за пореден път, готвената голяма промяна.

Другото голямо събитие от седмицата, което тепърва ще има последствия и за автомобилния бранш, е придобиването на Туитър от страна на Илон Мъск. Първи реагира General Motors, спирайки рекламата в социалната мрежа. Твърди се, че и други компании ще последват GM.

Имаше и други дръзки ходове, но нека първо кажем за красотата - тествахме Alfa Romeo Giulia. Тази кола изглежда красиво, кара се “красиво”, возиш се в нея “красиво”, звучи “красиво” от ауспуха и мотора, особено когато набира… Дал Бог красота.

Колкото до другото, Ford взе изключително важно решение да спре един от най-популярните си модели - Fiesta. И то още догодина. Електрификацията иска жертви.

Пак в нейно име Lotus обяви техническите данни на първия си SUV - Eletre. Версията R вади 905 к.с.

Skoda извади от ръкава пък пореден електрически “пърформанс” кросоувър в лицето на Enyaq RS iV. Доста интересен автомобил.

А днес с цялата си дързост Ferrari показа колата, с която догодина ще се завърне в Световния ендуро шампионат, което значи и в “24-те часа на Льо Ман”.

Много от тези новини са заявка за интересни събития през 2023 г.

2035 година обзор на седмицата Ferrari General Motors туитър Илон Мъск Alfa Romeo Giulia Skoda Enyaq Coupe RS Ford Fiesta Lotus Eletre Европейски парламент нулеви емисии