Range Rover Velar отприщва тъмната страна на силата (видео ревю)

С тази маска и черен цвят ми напомня за Дарт Вейдър, в който, там, някъде дълбоко, е скрита истинската му самоличност: чудесен интериор и още по-чудесен 3,0-литров редови дизелов „шестак”

,

П реди 46 години (17 август 1977 г.) от телепорт „Плана” се излъчва първият сигнал от България към спътник в Космоса. През телепорта е минавала и връзката за „Червения телефон” с Кремъл, през който Тъмната страна на силата е нашоквала висшето партийно ръководство на ЦК на БКП.

Това се е случвало (и случва) през 50-ина антени, като тук се намират двете най-големи сателитни чинии в България – с диаметър 18,3 метра и тегло по 70 тона.

Разказвам ви тази история, защото избрах телепорт „Плана” за фон, на който да направя връзка с космоса на луксозния SUV с конвенционално задвижване Range Rover Velar.

CarMarket.bg

Започвам с нещо много добре познато, с философия, но не по Ницше или Фройд, а философията, която преведе Land Rover през годините и между другото й осигури статута на легенда.

На нейна база през десетилетията британците правят машини с превъзходни офроуд качества, които виждат кал и пресечен терен толкова често, колкото у нас се провеждат избори без купуване на гласове. Причината е, че са твърде лъскави и скъпи. Но всеки иска да се топли с успокояващата мисъл, че ако нещо катастрофално се случи, автомобилът им ще се справи с него.

Истината е, че Velar отстъпва по офроуд качества от Sport или „Императора”, затова не възнамерявам да цитирам ъгли на заход, отход, окантарване, дълбочина на газене и т.н. Най-близкото до черен път, което срещна този Velar, бе да го изкарам на една поляна, за да го снимам с фон към „космоса”.

Но не са заблуждавайте, той, подобно на батковците си, също разчита на Terrain Response 2 и All-Terrain Progress Control. И също като тях, едва ли много от собствениците му ще ги ползват често.

CarMarket.bg

Аз лично не бих си позволил да си играя много в калта най-малкото заради тези 22-цолови джанти, които струват няколко хиляди. През тях се виждат спирачните дискове с размери 380 мм отпред и 325 мм отзад. Боята също е доста скъпичка, затова спирам дотук с офроуд препратките.

Range Rover Velar просто е направен за пътя, а ако трябва – ще мине оттам, откъдето повечето други не биха успели. Все пак пътният му просвет достига до 251 мм.

Velar се появи през 2017 г., заставайки точно над Evoque, далеч като размери от Sport, да не говорим за „Императора”. Това постави модела срещу Х3 на BMW, GLC на Mercedes, Q5 на Audi. Но тази линия на покрива реално го изправя срещу Х4, GLC Coupe и Q5 Sportback.

Новостите при обновения Velar не са много отвън. Моделът е най-изчистеният като линии спрямо цялата гама. Акцентът отпред е радиаторната решетка и новите пикселизирани LED фарове.

CarMarket.bg

Те са стандартно оборудване за Dynamic HSE и Autobiography (иначе 2800 лв.). Съдържат три пъти повече светодиоди в сравнение с матричните LED предни фарове. Всеки фар разполага с четири пикселни модула с 67 светодиода във всеки, общо 268 светодиода, за да се адаптира точно към условията и пътя напред.

Мощният заден надвес подчертава сериозната дължина на Range Rover Velar. Нови тук са задната броня със скрити ауспуси, но най-вече изпъкват новите LED стопове с 3D визия и супер червено осветяване. Те са допълнени с високо разположена стоп светлина по цялата дължина на спойлера.

CarMarket.bg

Задвижването на Velar впечатлява. Във времена, когато някои модели излизат с по един-два двигателя, обновеният британския SUV предлага два бензинови, два дизелови двигателя и един плъг-ин хибрид.

Имаме по един 2,0-литров бензинов и дизелов мотор съответно с 250 и 204 к.с. Следва този двигател, който карам аз в момента: 3,0-литров редови „шестак” с 300 к.с. и 650 Нм. Над него идва редови 6-цилиндров бензинов мотор с 400 к.с. И накрая е плъг-ин хибридът с 2,0-литров бензин, увеличена до 19,2 kWh батерия и 404 к.с.

Няма да навлизам в полемиката „За” и „Против” дизела, тя вече е предрешена. Ще кажа само, че за мен е удоволствие да шофирам дизел, защото подобни случаите стават все по-голяма рядкост. А и 650 Нм при 1500 об/мин винаги са вдъхвали респект у мен.

CarMarket.bg

Най-сериозни промени виждаме в интериора. Дигиталното приборно табло с диагонал 12,3 инча е нещо очаквано и логично. Изненадата е 11,4-инчовия дисплей на системата Pivi Pro. Изненада, защото преди тук имаше два дисплея, единият за климатика, сега виждаме само един.

Нещо повече, отсъстват всякакви физически бутони и контролери, които да улесняват контрола на системите за движение извън пътя или регулиране на климатичната система. Тук абсолютно всичко се изпълнява от централния дисплей.

От Range Rover отделят доста сериозно място в ПР-материалите си за новата вълнена тапицерия, но аз ще я скипна, защото в случая седя на кожа и я предпочитам в такъв тип автомобил. Четири са цветовете на кожения салон, като в зависимост от оборудването може да имаме детайли в светъл или тъмен анодизиран алуминий или дървен фурнир.

CarMarket.bg

Връщам се отново на централния дисплей. Бутоните за управление на климатика, седалките, режимите на задвижване са винаги видими на екрана чрез нови странични ленти, съдържащи многофункционални плъзгачи от двете страни.

За още повече удобство допълнителните контроли в постоянно видимите странични ленти включват бутони за бърз достъп до медии и навигация, камери и премахване на замъгляването на стъклата.

Pivi Pro поддържа безпроблемна безжична свързаност  с Apple CarPlay и Android Auto. Може да изтъкна новата система Cabin Air Purification Plus, опционално, която филтрира фините прахови частици. Предлага се и амбиентно осветление на купето с 30 цвята.

CarMarket.bg

Макар да казах в началото, че този автомобил вероятно много рядко ще види кален терен, все пак трябва ще започна със системата Terrain Response 2 с динамична програма, тя е допълнена със системата All Terrain Progress Control (ATPC) за поддържане на зададена скорост в пресечен терен, или казано по друг начин – това е Круиз контрол за офроуд.

Не мога да пропусна и факта, че Velar разчита на отворен диференциал с Torque Vectoring by Braking, който играе важна роля при достигане лимита на сцепление в режим Dynamic.

Системата Адаптивна динамика оптимизира твърдостта на окачването за условията на шофирането. Електронното въздушно окачване, Адаптивната динамика, която непрекъснато променя демпфериращите сили на всяко колело, и Програмируема динамика, осигуряват стабилността и маневреността на Velar на пътя.

На пътя най-важно е електронното въздушно окачване. То и монококът са изработени предимно от алуминий, като всичко тук е почти идентично с Jaguar F-Pace.

С него моделът стъпва много стабилно, няма осезаемо люшкане на каросерията при движение с висока скорост в завои. Задвижването е на четирите колела, трансмисията 8-степенна, но в голяма част от времето движещи са само предните колела, въртящ момент към задните отива при нужда.

CarMarket.bg

Режимите Comfort и Dynamic са доста различни едни от други, както и трябва да бъде. При приближаване до лимита на сцепление в завой се намесва системата за разпределение на въртящ момент между колелата чрез прилагане на спирачно усилие.

И тук трябва да изтъкна иновативната технология за активно шумопотискане, която превръща Velar в най-тихия автомобил в класа си. Технологията генерира антишум чрез аудиосистемата Meridian, като намалява общите нива на в интериора с минимум 4dB – еквивалент на намаляване на звука с четири стъпки. Топ изпълнението на Meridian (Meridian 3D Surround) разчита на 17 високоговорителя и 750 W, но идва срещу допълнително заплащане.

Ще завърша с малко цифри. Този дизелов модел ускорява до 100 км/ч за 6,5 секунди. Заводските данни казват, че харчи средно до 7,7 л/100 км, в моя случай на борд монитора виждам около 9-100 /100 км. Не е зле, никак даже. Другата цифра е свързана с цената на Силата, в случая тя е 218 000 лв. с ДДС. Скъпичка ми се вижда, но кой съм аз, че да казвам на богатите подобно нещо, за тях евтино би било обидно.

 Range Rover Velar

CarMarket.bg

Range Rover Velar

Технически характеристики

Range Rover Velar D300

Размери

Дължина, мм: 4797

Широчина, мм: 1933

Височина, мм: 1657

Междуосие, мм: 2874

Двигател

Тип: редови, 6-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2998

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 300 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 650 при 1500-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,5

Среден разход, л/100 км: 7,2 – 7,7

Вредни емисии СО2, г/км: 188 - 202

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 218 589

Range Rover Range Rover Velar тест драйв