Volvo XC60 T8 Recharge: тих лукс (видео ревю)

Плъг-ин хибридът е най-мощният модел на Volvo със своите 455 к.с., но по-важното е, че увеличената като капацитет батерия вече позволява пробег на ток до 78 км в града

,

П о нашите географски ширини модната тенденция, обобщена с термина „тих лукс”, е почти непозната. У нас властва логоманията и вдигнатите якички с надпис Philipp Plein. Същата е ситуацията и на автомобилния фронт: автомобилът ни (по възможност) трябва да е с възможно най-безпардонния външен вид, за да караме всички да се обръщат след нас.

На запад от нас модата отново е завладяна от стила на „тихия лукс”, който издава заможност, без дрехите да са крещящи. Този сдържан стил говори за статут, но без да вади големи лога и крещящи детайли на преден план.

Той се изповядва от Volvo от край време. Екстериорният дизайн и първото впечатление, за разлика от немските му конкуренти, е по-сдържан и изчистен. Няма крещящи детайли, като изключим светлинния подпис, който Volvo нарича „Чукът на Тор”, звучащ малко фройдистки. Вместо това имаме хромирана решетка и атрактивни стопове, единствените детайли, които са по-откроими. Останалите линии са така изпълнени, че да не ви избождат очите, но погледът да бъде привлечен подсъзнателно.

Иначе XC60 разчита на голяма част от арсенала на флагманската серия 90, дестилирайки го в по-компактен пакет. А тази конкретна версия (Т8 Recharge) предлага някои важни технологични подобрения, заради които сме насочили вниманието си именно към ХС60.

CarMarket.bg

Дългият преден капак ме кара да мечтая, че отпред имаме надлъжно разположен „шестак”, но това са глупости. Двигателите на Volvo от десетилетия са напречно разположени. Да не говорим, че всички те са 2,0-литрови, 4-цилиндрови агрегати.

Преди да стигна до този конкретен, нека спомена и другите опции за задвижване, защото са много и разнообразни. Три са бензиновите версии: със 197 к.с., 250 и 300 к.с. Всичките с мека хибридна система, която им дава допълнителен бууст от 14 к.с. Има версиите са с предно и 4х4.

Имаме и два дизела, последно раздаване тук, защото през 2024 г. Volvo спира да продава дизелови двигатели. За момента моделът все още го има с два дизела от 197 и 235 к.с., отново с мека хибридна система и бууст от 14 к.с. Отново във версии с предно и 4х4.

И накрая стигаме до плъг-ин хибридите Т6 и Т8. Първият е с 350 к.с., а тестовият автомобил е топ изпълнението на модела. Дори нещо повече, тази плъг-ин хибридна версия е най-мощният сериен модел на Volvo в историята.

CarMarket.bg

И тук идват новостите, които споменах в началото. 4-цилиндровият бензинов мотор е с механичен компресор и турбо, благодарение на които от него са извадени 333 к.с. Имаме и един електромотор със 122 к.с. на задната ос. Така стигаме до системна мощност от 455 к.с. и 640 Нм въртящ момент.

За да са на ваше разположение, от собственика се иска батерията да се зарежда минимум веднъж вечер. Така ще може да се радвате на електрическо задвижване в града и на спокойствие извън него, когато батерията се изтощи.

Капацитетът на батерията е е увеличен от 11,6 на 18,8 киловатчаса, благодарение на което ХС60 Т8 вече предлага пробег на ток до 78 км. XC60 Recharge ще презареди батерията от 0 до 100% за 3 часа с новото 2-фазово бордово зарядно устройство с мощност 6,4 kW.

Когато говоря за зарядно трябва да спомена, че към днешна дата официалният вносител на Volvo у нас има кампания за този модел и като част от нея подарява стенна зарядна станция.

CarMarket.bg

Интериорът винаги ме впечатлява в едно Volvo. За мое щастие изпълнението е Plus Bright, т.е. светли цветове, в каквито смятам, че трябва да е всеки интериор на Volvo. Ако нямате малки деца, в този случай имате опцията Plus Dark.

Най-общо казано: изчистени линии, ергономия и комфорт. Качеството на изработката е изпипано да най-малкия детайл. Седалките са едновременно комфортни и с достатъчно добра странична упора. Имат си и шведския флаг, един дребен, но много приятен детайл.

Невъзможно е да не засегна безопасността, крайъгълен камък, около който е изградена компанията и върху който продължава да се гради бъдещето й. А то е свързано с обещание, дадено в средата на миналото десетилетие: в нов модел на шведската марка да не загине човек. Никой друг не е давал подобно обещание. Затова не е и изненада, че XC60 е натъпкан с целия наличен арсенал от системи за пасивна и активна безопасност. А той е голям, защото с името на марката се свързват голяма част от иновациите в индустрията на тема безопасност.

CarMarket.bg

Няма да подмина вертикалния таблет, който също е подвластен на течението тих лукс. Докато конкурентите, че дори и много модели от масовия клас залагат на огромни дисплеи, този тук е само 9-инчов, просто защото повече е излишно. Бутони почти липсват, което не предполага най-интуитивното боравене с инфоразвлекателната система по време на движение. Но след като човек свикне с нея, нещата си идват на място.

Помага фактът, че в ХС60 размитате на Google и приложения като Google Assistant, Google Maps и др. Имате Google Play магазин за изтегляне на предпочитаните от вас приложения.

За приятната атмосфера в интериора роля има и панорамен покрив, но той е екстра срещу 3000 лв. В списъка с екстрите на борда има още 360-градусова камера, адаптивни фарове, адаптивен автопилот. Стандартно за това ниво аудио системата е Harman Kardon. За аудиофилите се предлага система Bowers & Wilkins с мощност 1460 вата и 15 високоговорителя, но тя идва с най-високото ниво на оборудване на модела.

CarMarket.bg

На пътя основното е, Volvo XC60 прави нещата различно спрямо конкурентите от BMW, Mercedes и Audi. Говоря за това, че шведите са оставили агресията за германските си конкуренти, залагайки на комфортната возия.

Казвайки това не мога да не дам и един контрапункт, тъй като най-мощното Volvo предполага и сериозна динамика. В случая говорим за ускорение до 100 км/ч за 4,9 секунди, повече от добре за модел и марка, от които не очакваме подобно нещо.

Тестовият модел не бе оборудван с адаптивно окачване, каквато възможност има, но въпреки това XC60 наистина се чувства доста комфортно.

CarMarket.bg

Малко ме притеснява, че нямах желания да тествам режима Dynamic, явно остарявам. Но пък заложих основно на Hybrid по време на снимките, за да имат пълния капацитет от мощност. Иначе шведите обещават изминаване на до 78 км само на ток в града (режим Pure), а дилърът, който ми предаде автомобила ме увери, че има снимка с изминати 78 км и оставащи 7% от батерията. Това, разбера се, е свързано с много условности, но моите сметки са, че спокойно могат да се изминат 60, че дори и повече километра на ток, без реален стремеж за икономия.

Аз постигнах среден разход от 8,2 л/100 км след 450 км, като батерията изчерпах по време на снимките, а за пътуването до Пловдив и обратно в София не съм я зареждал. И не съм галил педала на газта.

Интересни са също режим Off Road (с адаптивно окачване увеличава просвета, иначе настройва различните системи и дроселовата клапа за движение извън пътя), както и режим All Wheel Drive. Тук интересното е, че се фиксира 50:50 разпределение на въртящия момент между двете оси.

CarMarket.bg

Няма да пропусна и въвеждането на функцията за шофиране с един педал, това става чрез активираме на режим на трансмисията B+, при който рекуперацията става много силна и на практика почти не се изисква да натискате педала на спирачки. Но пък се изисква свикване, защото предницата веднага забива нос към асфалта, след като вдигнете крека си от педала на газта.

Целият този пакет дотук идва на цена от 150 000 лв. без екстрите. Скъпо ли е това, евтино ли е, аз вече тотално се обърках, но предвид факта, че обновеното хибридно Renault Clio е на цена от 60 000 лева, не бих казал, че този автомобил е от най-скъпите. Не и по днешните стандарти.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Volvo XC60 T8 Recharge

Размери

Дължина, мм: 4708

Широчина, мм: 1902

Височина, мм: 1651

Междуосие, мм: 2865

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1969

Макс. системна мощност, к.с.: 455 при 5000-6500

Макс. системен въртящ момент, Нм: 640 при 2200-4800

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 180

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,9

Среден разход, л/100 км: 1,3

Вредни емисии СО2, г/км: 30

Макс. пробег на електричество, км: 78

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 150 000

Тест драйв Волво ХС60 Волво V60 Volvo XC60 T8 Recharge Volvo XC60 Volvo