Изкуствен интелект на Google намалява престоя на светофар с 30%

Проектът Green Light на Google вече работи в 12 града в САЩ, Европа и Азия, предстои разгръщането му в още догодина

Пламен Георгиев,
светофар задръстване

iStock

С ветофарите не носят само раздразнение за водачите, те увеличават замърсяването. Обединявайки огромно количество трафик данни, събирани от Google Maps и обработвани от AI алгоритми, технологичният гигант се надява да „излекува” и двата проблеми, регулирайти по-ефективно съществуващата инфраструктура.

Базираният на изкуствен интелект (AI) модел взима под внимание структурата, зелената вълна и продължителността на червеното и зеленото на всяко кръстовище, използвайки данни от Google Maps. След това дава препоръки за оптимизация на светофарите, които могат да се приложат от местните власти, които трябва само регулират продължителността на червения светофар според автомобилния поток. Тук не говорим само за един светофар, а за няколко съседни кръстовища, като така се създават зелени вълни, които облекчават задръстването.

Решението на Google не изисква допълнителна работа по съществуващата инфраструктура, което значи, че въвеждането на Green Light е лесно и по-важното – не изисква допълнителни средства.

Според различни проучвания, замърсяването на кръстовищата може да е до 29 пъти по-високо спрямо това на пътищата със свободно движение на автомобилите, половината от това замърсяване идва от спирането и потеглянето на трафика. Началните данни от Google са, че потенциалът на техния Green Light е да намали спиранията на червено с 30%, а на вредните емисии с 10%.

Проектът Google Green Light вече работи в Сиатъл (САЩ), Рио де Жанейро (Бразилия), Манчестър (Великобритания), Хамбург (Германия), Будапеща (Унгария), Хайфа (Израел), Абу Даби (ОАЕ), Бангалор, Хайдерабад, Колката (Индия), Била и Джакарта (Индонезия), контролирайки 30 млн. пътувания месечно. Google се надява да разпростре проекта си през 2024 г.

Както пише Wired, идеята се приписва на съпругата на научен сътрудник в Google, който я предлага преди две години по време на вечеря. Google Green Light не е единствената система, опитваща се да се бори със задръстванията в градския трафик. Inrix обработва данни от над 250 000 от 300 000 светофара в САЩ, помагайки на местните власти да направят своите изчисления и настройки на светофарите.

изкуствен интелект Google задръстване светофари Google Green Light