Уникален Duesenberg от 1931 г., оцелял от ВСВ скрит в сено, отива на търг

От колата са произведени само 8 броя

Мартин Дешев,
duesenberg дюсенберг

, Darin Schnabel ©2023 Courtesy of RM Sotheby"s

1931 Duesenberg Model J Tourster by Derham

В тората световна война (ВСВ) е един от най-тежките периоди на човечеството. Макар тя отдавана да е приключила, последствията от нея продължават и до днес. Някои от историите от ВСВ са малко по-положителни, като например тази на Duesenberg Model J Tourster от 1931 г., който през август т.г. ще бъде продаден на търг от RM Sotheby’s.

Автомобилите на Duesenberg по дефиниция са едни от най-редките и желаните от колекционерите. А този екземпляр може да се нареди сред още по-специалните заради своята история.

Първите години от живота му са „класически“. Той е купен от известния по това време във Филаделфия „плейбой“ Бътлър Халахан, който получава огромно наследство от родителите си. Халахан често пътува между Манхатън и Европа и взима любимия си Duesenberg с него. През 1939 г., докато е на пътешествие в Италия, започва ВСВ и Халахан бързо бяга обратно в САЩ, но „Дюсито“ му остава в Европа.

Неизвестен италианец помага на Халахан, като скрива автомобила в плевня под купи сено. Така колата „преживява“ цялата ВСВ и е предпазена от кражби. Открита е едва след края на войната от бригадирния генерал Нибло. Следват няколко години неяснота, като през 1946 г. американският капитан Р.В. Шрек я продава на италианския колекционер Доре Лето ди Приоло. Същият я продава на Антони Паскучи в САЩ през 1968 г. Той я реставрира и пребоядисва, като 45 години по-късно я продава на друг колекционер, който я запазва до днес.

 1931 Duesenberg Model J Tourster by Derham

Darin Schnabel ©2023 Courtesy of RM Sotheby"s

1931 Duesenberg Model J Tourster by Derham

Автомобилът в момента не е в абсолютно перфектно състояние от козметична гледна точка, но всичко механично е „отлично“ и всички панели и елементи са оригинални. Това включва и целия двигател дори до коляновия вал.

„Дюсито“ е една от най-редките модификации. Купето е изработено от Derham, като от този модел има само 8 броя. Два от тях вече са в музеи, а другите 5 са в частни колекции и от години не са продавани.

Очаква се търгът да привлече голям интерес. Когато е бил нов през 1931 г., автомобилът е струвал 17 000 долара. При приравняване на днешните финансови условия, ако беше произведен сега, той щеше да струва около 357 000 долара. Дори и това обаче е евтино, като според Classic.com, средната продажна цена на един Duesenberg днес е 1.7 млн. долара.

ретро ретро автомобили търг автомобили коли