Напук на EV: Bentley възражда легендарния Speed Six с 6,5-литров ДВГ

Ще има 12 броя и всички са продадени

bentley speed six continuation series

Bentley

М алко след като заяви, че отлага електрифкацията си, Bentley обяви и началото на производството на Speed Six Continuation Series. За любителите на марката това име е познато и не е случайно.

Да, това наистина е легендарната кола, която се състезаваше на Льо Ман през 1929 г. и 1930 г. Със същия 6,5-литров двигател, който развива 205 к.с. И да, наистина се завръща, като част от Continuation Series – новата програма на Bentley за възраждане на легендарни свои автомобили.

От него ще бъдат направени 12 броя и всички те вече са продадени. Bentley отбелязва, че с модерни технологии, автомобилът би могъл да бъде много по-мощен, но целта на тази програма е да направи колите максимално близки до оригинала.

Затова и Speed Six Continuation Series ще използва оригиналните производствени техники и чертежи. За целта наново са изработени дори пресите и останалото оборудване, което е нужно за производството на панелите и компонентите. Стоманата е с максимално близки спецификации до тази на оригиналната кола и дори болтовете са BSF – същите като по онова време.

Компанията е използвала два екземпляра от оригиналния автомобил, за да свери, че всичко е  с максимална точност. От шест месеца тества и прототип, който вече е изминал над 10 000 км. тестове. Достигнал е и максималната скорост от 180 км/ч – колкото оригиналната кола.

Вече е започнала работата по първия клиентски автомобил от общо 12. Всеки клиент има възможност да персонализира бройката си според опциите за екстериора и интериора, които са били налични тогава.

колекционерски автомобили класически автомобили Bentley автомобили коли