Влияе ли зареждането на смартфона в колата на разхода на гориво

Електричеството в колите не е безплатно

Мартин Дешев,
телефон в автомобила смартфон

iStock

С мартфоните са неразделна част от ежедневието на мнозина. И често се налага да ги зареждаме допълнително в рамките на деня, особено ако ги използваме активно.

Освен това смартфоните са и важен помощник и дори навигатор по време на пътуване с кола. Тогава зареждането е направо задължително и много хора се възползват от вградените зарядни в по-новите коли или просто от преходник за зареждане през запалката.

И това провокира любопитен въпрос, отбелязва How-To Geek: Влияе ли зареждането на смартфона в колата на разхода на гориво?

Когато двигателят работи, именно той осигурява енергията за всички системи в автомобила като задвижва алтернатора и зарежда акумулатора. Работата на акумулатора е да осигурява енергия, когато двигателят е изгасен. Затова, ако държим колата на „контакт“ и зареждаме телефона, тогава разходът на гориво няма да бъде повлиян, но пък това ще спомогне за ненужното натоварване и изтощаване на акумулатора, което може да създаде други проблеми за колата, особено ако е по-стар.

Най-честото зареждане на смартфон в кола е по време на път. Колкото по-натоварена е електрическата система на автомобила, толкова повече енергия ще е нужна да се генерира от алтернатора. А това ще изисква гориво.

Според анализ на Bloomberg, средностатистическото зарядно за смартфон за автомобил е около 4.5W. Това означава, че то би увеличило разхода средно с 0,01 километра на литър. Разбира се, ако се използва по-мощно зарядно и/или се зареждат повече устройства едновременно, това ще увеличи консумацията на енергия, съответно и разхода на гориво.

Само по себе си това увеличение не е голямо, но ако човек пътува много и използва повечко електроника, която зарежда в колата си, допълнителният разход може да се натрупа. А, ако искаме да сме съвсем педантични, увеличената консумация на гориво води и до повече вредни емисии. Основното послание в случая е най-вече, че зареждането на смартфона в колата не е с „безплатна“ и „чиста“ енергия.

технологии смартфон автомобили