„Жертва” на собствения си успех

Volvo временно спря да приема поръчки за ЕХ90, те са надхвърлили производствения капацитет на завода... без никой да го вижда на живо

,
Volvo EX90

, CarMarket.bg

Volvo EX90

П осещението ни в дома на Volvo (Торнсланд край Гьотеборг) има два акцента: да видим новия флагман ЕХ90 на марката, както и да тестваме двата й електрически модела. За всички тях ще разкажем подробно съвсем скоро.

Но разходката ни в огромния комплекс съвпадна с публикуването на финансовите резултати за първото тримесечие, от които стана ясно, че оперативната печалба на Volvo е нараснала със 7%, а продажбите на марката с 10%. Продажбите на електромобили (ХС40 и С40) пък са скочили със 157%, като така вече на електромобилите се падат 18% дял от общите продажби (спрямо 8% преди година).

Тази новина бе съпроводена и от съобщението, че Volvo спират временно да приемат поръчки за електрическия си флагман ЕХ90, който ние видяхме на живо (на снимката). Причината е, че заводът (ще се произвежда в Северна Каролина, САЩ) няма капацитет да произвежда повече. От компанията успокояват клиентите си, че тази мярка е временна и скоро отново ще започнат да приемат поръчки.

И всичко това далеч преди да стартира самото производство, което ще стане към края на годината. На пазарите в Европа се очаква през първите месеци на 2024 г.

По време на престоя ни нашата медия имаше шанса да вечеряме и разговаряме с Джим Роуън, изпълнителен директор на Volvo. Шотландецът заяви, че съвсем скоро ще бъде представен и четвърти електромобил, малък SUV, който вероятно ще се казва ЕХ30 (или Е30). С него шведите ще се целят в по-младата аудитория. Очаква се да го видим през юни.

Що касае EX90, то малцина са виждали автомобила на живо (ние сме едни от щастливците), но това не пречи на клиентите да го поръчват на сляпо. Компанията обещава, че това ще е най-безопасният модел, правен от тях. Той е оборудван с редица камери, сензори и радари, но акцентът е LiDAR, който може да засича хора в пълен мрак на разстояние до 250 метра.

Volvo Volvo EX90