Зареждането на EV в САЩ е по-скъпо от зареждане на кола с ДВГ

През миналата година за пръв път от 18 години конвенционалните автомобили са излезли по-евтино за превоз на собствениците спрямо електрическите им аналози

Tesla зарядна станция

iStock

В края на 2022 г. собствениците на електромобили в САЩ са започнали да плащат повече за превоз спрямо колегите си с коли с ДВГ. Това става ясно от анализ на Anderson Economic Group (AEG), концентриран върху разхода, който собствениците правят за изминаване на 12 000 мили годишно (19 312 км).

През четвъртото тримесечие на 2022 г. разходът за изминаване на 100 мили (161 км) с автомобил с бензинов двигател е спаднал с повече от 2 долара, предава Fox Business. За автомобил в средния ценови диапазон става въпрос за $11,29 за бензин. Това е с 31 цента повече спрямо разходът, който собственик на аналогичен електромибил плаща за изминаване на 100 мили, когато го е заредил у дома. Ако е-колата е била заредена на обществена зарядна станция, разликата в цената е повече от 3 долара.

Ръстът в цената на бензина направи електромобилите много изгодна алтернатива на традиционните автомобили през 2021 г. и по-голямата част от 2022 г. Но поскъпването на електроенергията и понижаване цената на горивото, конвенционалните автомобили в момента са по-изгодни за притежание, коментират от AEG. Тук се прави уточнението, че предвид са взимат само разходите за зареждане, без други консумативи.

В момента знаем, че цените на електромобилите все още са много високи, като 52% от американците определят този факт като основен възпиращ фактор за покупка.

ДВГ разход за зареждане консумация ДВГ на водород