VW строи завод за EV и батерии в Испания за 3 млрд. евро, но отсега се подготвя за слабо търсене

Атаката на Volkswagen Group с производство на батерии и EV може да бъде притъпена от слабото местно търсене

Пламен Георгиев,
Volkswagen емблема лого Цвикау

Volkswagen

Г ерманският концерн започна строежа на завод за батерия край Валенсия на стойност 3 млрд. евро, макар испанците да не са прегърнали с ентусиазъм идеята да карат електрически коли, кавва Уейн Грифитс, който е начело на подразделението Seat.

VW инвестира над 7 млрд. евро в изграждане на верига за доставки за производството на батериите в Испания, както и за производството на компактни електромобили за различните марки. Производството трябва да започне до 2026 г.

Но търсенето на EV се охлажда все повече, а китайските производители и Tesla атакуват конкурентната слабост на производителите в цяла Европа.

В Испания проникването на електрически автомобили на пазара е значително по-бавно от това на съседите. През миналата година едва 5,6% от продадените нови коли с били електрически, докато в ЕС процентът е 15.

Основна пречка за по-масовото навлизане на електромибилите е цената, като средно испанците са готови да похарчат под 28 000 евро за нова кола, показва клиентско проучване. Такава цена предлагат много малко е-модели. Тук може да се изтъкнат китайският MG ZS, стартиращ на цена около 20 000 евро.

Източник на статията: autonews.com

завод за батерии Валенсия Испания Volkswagen