VW подготвя фантастична четворка от електрически спортни модели

Двувратките ще са с обща платформа, но различни марки

Мартин Дешев,
Volkswagen Touareg facelift camouflage

Volkswagen

П отенциално добри новини за почитателите на достъпните спортни коли. Високопоставен източник на Autocar във Volkswagen разкрива, че концернът разглежда вътрешни предложения за създаване на нова платформа за двуврати спортни електрически модели.

Те предлагат връщането на Scirocco, регенерирането на Audi TT, сериен модел на Cupra Dark Rebel и ново поколение на Porsche Boxster/Cayman. Всички биха споделяли обща EV архитектура, но ще имат собствен дизайн, стил на шофиране и дух.

Евентуалното завръщане на Scirocco ще бъде реално като тривратка – хечбек, който ще е с ретро дизайн, напомнящ на 70-те години на миналия век. Технологиите отдолу обаче ще са от 21-ви век и ще има около 300 „коня“ за базовата версия с един електромотор. Обмисля се да има и Scirocco R модел с два електромотора и над 400 к.с.

Първите предложения за дизайна са направени още в началото на миналата година. Именно Scirocco е основната причина за идеята и за останалите три модела, които да споделят платформата. Така се разпределят и намалят разходите и ще има по-голям избор и за клиентите.

Плановете за възраждане на Scirocco са започнали малко след назначаването на Оливер Блум за председател на борда на Volkswagen Group. Той е поискал от екипа да разработи планове за повече интеграция между брандовете, споделяне на компоненти и т.н.

Крайното решение за реализиране на проекта обаче е на изпълнителния директор на Volkswagen Томас Шафер. Засега той все още не е казал окончателно дали ще има такъв модел или не. Плановете обаче вече са предвидили кои заводи ще произвеждат колите и срок те да са на пазара през 2027 г. или 2028 г. Така че изглежда се чака само официално разрешение и всичко друго вече е готово за начало на работата.

коли автомобили електромобили електрически автомобил спортни коли Volkswagen