ID.7 Tourer е първото електрическо комби на Volkswagen

Не е по-голям от седана, но е значително по-практичен

Пламен Георгиев,
Volkswagen ID7 Tourer

Volkswagen

Volkswagen показа ID. Space Vizzion Concept през 2019 г., а вчера показа и неговата серийна версия в лицето на ID.7 Tourer, първото електрическо комби на марката.

Макар комбитата по принцип да са по-големи от седаните, на които са базирани, този случай е различен. ID.7 Tourer е със същата дължина, ширина и височина като седана, междуосието също е идентично. Това ще рече 4961 мм дължина, 1862 мм широчина, 1536 мм височина и междуосие от 2971 мм.

Какъв е смисълът тогава? Той е скрит в променената задница, която е основният дивидент. Когато задните седалки са на мястото си, багажникът е с обем от 605 литра, което е със 73 л повече от този на седана. Сгънат ли се задните облегалки, обемът нараства до 1714 литра, съществено увеличено от 128 л. Ако и това не ви е достатъчно, опционален покривен багажник добавя допълнителни 460 л.

Volkswagen

Големият багажник идва и с опцията за превоз на товари с дължина 1075 мм без да се сгъват облегалките. Ако направите това, то вече дължината на товара може да е до 1948 мм.

Що касае дизайна, изненади няма, той копира този от ID.7, като покривът е задницата са в типичната за комби линия. Моделът наследява и опционалния панорамен покрив със слой полимерно разпръсквани течни кристали (PDLC), който позволява с докосването на бутон той да става прозрачен или да се затъмнява.

Volkswagen

Задвижването на ID.7 Tourer е поверено на познатия вече от седана електромотор с 282 к.с. и 545 Нм, монтиран отзад. На пазара моделът стартира във версия Pro, която разчита на батерия с нетен капацитет 77 kWh, след това ще се предлага и Pro S батерия 86 kWh, която ще видим и при седана. С по-голямата батерия моделът би трябвало да може да измине до 685 км (WLTP). Същата ще може да се зарежда с максимална мощност 200 kW, при по-малката този параметър е 175kW. Около 30 минути ще са необходими за зареждане от 10 до 80% и в двата случая.

Volkswagen ID.7 Tourer Volkswagen ID.7 Volkswagen