Официално: Новите Golf R и GTI няма да имат ръчни предавки

Това е последната година, в която ще можем да им се радваме

Мартин Дешев,
Volkswagen Golf R 333

Volkswagen

2024-та е последната година, в която ще можем да избираме Volkswagen Golf GTI и Golf R с ръчни предавки. Когато дойдат новите модели с моделна година 2025-та, механични трансмисии няма да има, съобщава Motor1.

Информацията е потвърдена пред изданието от Volkswagen of America. Според някои слухове, Volkswagen можеше да размисли заради облекчените изисквания на Евро 7. Въпреки това новият Golf GTI в Европа беше представен само с DSG. И изглежда, че това ще остане така, като за момента няма индикации, че ще има промяна в тези планове.

Решението всъщност не е изненада. Продажбите на бройки с ръчни предавки са много малък процент. В САЩ са под 5% от общите за 2023 г. А в Европа така и нямаше Golf R с ръчна трансмисия. С промяната обаче нито един спортен вариант на Golf няма да има ръчни предавки.

Такава трансмисия ще продължи да се предлага в някои от стандартните модели с 1.5TSI и 2.0TDI двигатели. За тях обаче основната цел е икономичност и по-ниска цена, а не спортни постижения.

Volkswagen все още не е представила новия Golf R. Наскоро компанията показа леко маскиран прототип по време на зимните му тестове. Очаква се моделът да направи своя официален дебют през лятото на тази година. Също така слуховете и забелязани прототипи подсказват, че в Европа отново ще има и комби версия на Golf R.

Това са и последните поколения на моделите с ДВГ. Следващите ще преминат към изцяло електрическо задвижване.

ръчна скоростна кутия Volkswagen автомобили коли