Volvo тази година ще атакува BMW i5 със своя електрически ES90

Моделът ще замени досегашния S90

Мартин Дешев,
Volvo EX90

, Volvo

Очаква се моделът да споделя платформата на EX90

Volvo продължава електрифицирането на гамата си, като следващият модел, който ще бъде преобразен е S90, съобщава Autocar. Изданието казва, че тази година ще бъде представен неговия наследник, който най-вероятно ще се казва ES90.

Колата се разработва с кодово име V551 и ще се произвежда в Китай. Колата ще бъде базирана на платформата SPA2 на Volvo, която се използва от EX90 и Polestar 4. В изтекли спецификации се вижда, че ES90 ще бъде предлагана в две версии – с един електромотор и задно задвижване и два мотора и задвижване на 4-те колела.

В данните пише още, че моделът ще използва 111kWh часа батерия и ще има пробег от 600 км. за версията с един електромотор. В изтеклите спецификации са описани и размерите на колата: 4999мм дължина, 1547мм височина и 1945мм ширина.

Това го поставя в класа на BMW i5, като макар да е с 61мм по-къс от германския си конкурент, ще има междуосие, което е със 105мм по-дълго. Именно i5 ще е основната мишена на новия модел, като ще се конкурира с него в пробега, лукса, цената и всичко останало.

Според източниците на Autocar, ES90 се разработва поне частично и с Geely Galaxy E8 и Zeekr 7. Компанията е обмисляла да използва и платформата на Polestar 5, но новата алуминиева структура се е оказала твърде скъпа за този клас и очаквания обем производство. Volvo иска да предлага модела в целия свят и според някои слухове ще има дори и комби версия, която може да се казва EV90.

коли автомобили електрически автомобил електромобили Volvo