Volvo EM90 е „удобна дневна стая“ на колела

Изцяло електрическият минибус ще предлага много лукс и комфорт, и огромен пробег, близо 740 км

Мартин Дешев,
volvo em90

Volvo показа първия си минибус – изцяло електрическият EM90. Както подобава от стила на компанията, EM90 веднага се прицелва в луксозния клас. Volvo казва, че това е „удобна дневна стая“ на колела, която ще предлага „повече място за живота с любимите хора“.

EM90 е в клас MPV, които напоследък увеличава своята популярност. Китай е един от най-големите пазари за такива коли и EM90 ще започне да се продава първо там.

Volvo описва екстериора на EM90 като „уверен“. Той има нова, светеща решетка и лого – за пръв път при Volvo. Фаровете също са с нова форма, която ще отличава колата. Отзад името на марката е изписано с големи, светещи букви. Стоповете също са с отличителен дизайн, така че EM90 ще е разпознаваемо Volvo от всеки ъгъл.

Механиката включва електромотор с 268 к.с. и батерия с капацитет 116kWh. Тя може да се зарежда от 10% до 80% за 30 минути. Спринтът до 100 км/ч е 8.3 сек, като логично тук фокусът е луксът, а не скоростта. Пробегът ще е около 738 км. EM90 може да се използва и като подвижна зарядна станция и да зарежда не само смартфони, но и дори други електромобили.

По отношение на безопасността, това разбира се, е Volvo. Системите за сигурност изобилстват и компанията е използвала своя 96-годишен опит, за да предложи възможно най-добрата защита за всички вътре в минибуса и около него. Сред системите за сигурност са 360-градусови сензори, включително комбинация от камери, ултразвукови радари и радар с милиметрови вълни.

Много усилия са положени и в интериора, който е за шестима души. Той е облицован с най-добрата налична шумоизолация и допълнителна технология за изолиране на шума. Окачването е въздушно с двойни камери и дори гумите са възможно най-тихи.

Тишината в ЕМ90 може да бъде заменена бързо и от мощната аудиосистема Bowers & Wilkins с 21 говорителя за слушане на концерти навсякъде. EM90 е свързан с интернет чрез 5G и и системата Qualcomm Snapdragon Cockpit Platforms. Има гласов асистент, а инфотеймънт дисплея на таблото е 15.4-инчов. Има и втори 15.6-инчов сгъваем дисплей на покрива, който е за задните седалки и може да се използва както за филми, така и за видеоразговори с вградената му камера.

Пътниците ще могат с един бутон или гласова команда да казват на EM90 да подготви интериора за филм, конферетна зала или дори спалня. Автомобилът подобаващо ще пренастройва екраните, седалките, прозорците, климатика и осветлението. С времето колата ще се подобрява, тъй като поддържа ъпдейти по въздуха.

Компанията казва, че Китай ще е първата дестинация на EM90, но с времето можем да го очакваме и в други страни. Цената му не е съобщена.

електрически автомобил автомобили коли Volvo