Volkswagen възражда Scout - като електрически пикап и SUV

Според престижна медия, VW планира да произвежда по 250 000 коли годишно от 2026-а

VW ID Buzz пикап рендер

Volkswagen

Официалният рендер на VW ID Buzz пикап. Покрай новината за Scout обаче, изглежда, че такъв проект едва ли ще има.

Volkswagen Group планира да даде нов живот на марката Scout в Съединените щати и с нейната емблема да продава електрически пикап и SUV, обяви Wall Street Journal, цитиран от Autonews.

International Harvester Scout съществуваше от 1961-а до 1980 г., произвеждаше се във Форт Уейн, щата Индиана, и предлагаше двуврати високопроходими автомобили, включително пикапи. Той конкурираше Jeep, но в края на 80-те бе преценено, че трябва да бъде пратен в историята. Същото стана и с неговия събрат Travelall.

От много време се говори, че VW иска да лансира електрически пикап в Америка. Имаше спекулации, че такъв ще има на базата на наскоро представения ID. Buzz. Германският гигант подхрани спекулациите за това с рендер, публикуван в официални канали в социални мрежи.

Според Wall Street Journal в проекта ще бъдат наляти 1 милиард долара. Ще се търсят и други инвеститори.

Изданието коментира, че Volkswagen търси начини да засили присъствието си в САЩ - към момента то не отговаря на амбициите на концерна. Както пикапите, така и SUV са любими отвъд океана, но возилата в първата категория се доминират от местната Голяма тройка.

VW Group се сдоби с марката Scout през 2020 г., когато дружеството му Traton закупи Navistar International, наследила International Harvester. Тя от своя страна е популярна като производител на тежки камиони и трактори в САЩ. На практика прави един от първите SUV автомобили в началото на 60-те, макар и тогава да не са наричани така.

Wall Street Journal твърди, че Volkswagen ще разчита да продава по 250 000 броя от Scout, а стартът на продажбите е планиран за 2026 г.

"Ройтерс" също публикува своя информация за Scout, твърдейки, че VW ще вложи 105 милиона долара, а останалите ще търси от инвеститори и публично предлагане на акции.

САЩ електрически пикапи Scout VW Golf R32 Volkswagen T2 Volkswagen Group