Volkswagen ID.GTI идва през 2026 г., за да започне новата ера на легендарния модел

Компанията се стреми към цена от около 30 000 евро

Мартин Дешев,
Volkswagen ID2 GTI Concept

, CarMarket.bg

Volkswagen ID.2 GTI Concept

GTI е легендарно име за Volkswagen, особено в комбинация с Golf. Първият Golf GTI беше представен във Франкфурт през 1975 г., като за неговия 50-годишен юбилей Volkswagen подготвя началото на новата ера на модела, съобщава Autoblog.

Главният дизайнер на Volkswagen Андреас Миндт заяви, че през 2026 г. компанията ще представи електрическата версия на GTI. Очаква се той да се казва ID.GTI.

Според друг коментар на изпълнителния директор на Volkswagen Томас Шафер пред Autocar обаче, ID.GTI ще е на пазара през 2027 г. Това означава, че през 2026 г. можем да видим само дебюта на колата и евентуално начало на поръчките.

Очакванията към ID.GTI ще са доста по-големи спрямо оригиналния модел от 75-та. Тогава той беше произведен само в 5000 бройки. Това се оказа достатъчно за създаването на голямата фенска база, която през годините превърна модела в легенда.

ID.GTI ще трябва да продължи традицията, като разбира се, целта е да бъдат продадени доста повече от 5000 броя. Вече има работещи прототипи на колата, като според Кай Груниц, ръководител на екипа, разработващ модела, прототипът е малко по-малък от концептуалния модел, който беше показан преди няколко месеца.

Това означава, че е с около 22 см. по-къс от настоящия Golf GTI. Моделът е базиран на ID.2, така че това е очаквано да бъде малко по-малък.

ID.GTI ще има специални режими на управление, които се очаква да бъдат активирани и избирани чрез нов модул, който ще е между предните седалки. Той може да е с формата на топка за голф, като ще дава достъп и до допълнителни функции, включително избор на индивидуални настройки за чувствителност на волана и педала за ускорение. Сред екстрите ще бъдат и различни звуци от коли с ДВГ, безжични подложки за зареждане на смартфони, които ще задържат устройствата чрез магнит и др.

Volkswagen електромобили електрически автомобил автомобили коли