В Китай започна производството на масов EV за $25 хиляди и 600 км пробег

Той е на Hengchi, електрическото подразделение на Evergrande. Ще се предлага и Европа

,
Hengchi 5

Hengchi

Hengchi 5

К итайският концерн Evergrande Group обяви, че подразделението му за електрически автомобили Hengchi започва производството на кросоувъра 5, чиято цена тръгва от 25 531 долара.

Това е първият EV на компанията, догодина ще бъде последван от още два - всичките предназначени за масово производство. Evergrande планира и глобални продажби, след като се постави началото в Китай. Включително и в Европа.

Първите доставки ще бъдат осъществени още през октомври. Hengchi 5 беше представен през миналата година. Поръчки за него се приемат от лятото, но Evergrande не казва колко са до момента.

На него и останалите еректромобили на бранда се разчита да помогнат на Evergrandе, който страда от задължения за над 300 милиарда долара.

Гигантът има бизнесплан, който включва основният бизнес на групата с недвижими имоти да се прехвърли към автомобилния в следващите 10 години.

По-рано компанията заяви, че има за цел да произвежда по 1 милион електрически автомобили годишно още до 2025 г.

Hengchi 5 е дълъг 4725 мм, а базата му е 2780 мм. Той има пробег от 602 км, твърди фирмата. Батерията е на CATL и е с капацитет 72,8 кВч. Тя задвижва поставен отпред електромотор с максимална мощност 204 к.с. и 345 Нм максимален въртящ момент.

Ускорението не е впечатляващо - 7,8 сек. от 0 до 100 км/ч.

китайци Evergrande Hengchi 5 Hengchi