Тук още не сме почнали, на Острова спират държавната субсидия

Помощта за покупка на плъг-ин хибрид отпадна още през 2018 г.

електромобили зарядни

iStock

Б ританското правителство дръпна шалтера на програмата за финансова подкрепа при покупката на електрически автомобил. Тази програма бе лансирана още през 2011 г., като до момента от нея са се възползвали над 500 000 купувачи на електромобили и плъг-ин хибриди.

Това значи, че цената на е-колите във Великобритания автоматично скача с 1500 британски лири на няколко популярни модела. Няколко, защото помощта от 1500 лири се отпускаше при покупката на електромобил на стойност под 32 000 лири. Този праг бе намален от 35 000 лири през декември 2021 г., когато субсидията бе орязана от 2500 лири. Държавната помощ за покупка на плъг-ин хибрид отпадна още през 2018 г.

Когато схемата бе лансирана за прав път, купувачите можеха да се възползват от много по-щедрата държавна помощ в размер на 5000 лири. Но по онова време почти нямаше електромобили, като най-разумният избор тогава беше Nissan Leaf.

Днес пазарът е наситен с електрически модели, които отговориха на някои основни възпиращи фактори за покупка: къс пробег, дълго време за зареждане. Силно развитата зарядна мрежа все още си е проблем навсякъде, но пък пробегът се удължи значително, времето за зареждане спадна много.

Не случайно Tesla Model 3 вече няколко месеца е най-продаваният автомобил във Великобритания, въпреки че е доста по-скъп от прага за отпускане на субсидия. Това постижение е ясен знак, че много клиенти не се нуждаят от финансова помощ, за да направят прехода към електрическа мобилност.

Въпреки това закупуването на сравнително евтин електромобил, например Fiat 500e, продължава да е добра алтернатива, тъй като той ще е с по-малки експлоатационни разходи от аналогичен модел с ДВГ, цените на електроенергията са по-ниски от тези на бензиностанцията, данъците за фирмени автопаркове са по-евтини, както и собственикът на такъв електромобил няма да плаща пътен данък (VED).

Все пак правителството не обръща гръб на електрическите автомобили. То е планирало 300 млн. британски лири, с които да осигури финансова помощ за електрически таксита, мотоциклети, автомобили за доставка и автомобили с достъп на инвалидна количка в тях.

Великобритания субсидии за електромобили субсидии