Toyota мисли, че пазарът не е готов за EV, но инвестира над $5 млрд. в батерии

Парите ще бъдат вложени в Япония и САЩ

,
Toyota bZ4X София 2022

carmarket.bg

Електрическият Toyota bZ4X

Toyota обяви, че прави инвестиция за 5,3 милиарда долара в производството на батерии в Япония и САЩ.

Това изявление, публикувано на официалния й сайт, идва дни, след като Джак Холис, вицепрезидентът на компаниято за Северна Америка, заяви, че нямало достатъчно търсене за електромобили, тъй като били много скъпи и недостъпни.

Сега концернът информира, че се надява да започне производство на батерии в периода 2024-2026 г., като капацитетът на производство ще е 40 гВч годишно.

Явно все пак в Toyota мислят, че след 2-3 години положението може коренно да се промени - пазарът да е по-готов за електромобилите.

Малко повече от половината от парите ще бъдат вложени в Япония, където за целта бе направено съвместно дружество с Panasonic. По-малката част отиват за съоръжения в Северна Каролина.

Шефове на Toyota са заявявали, че до 2030 г. планират групата да продава по 3,5 млн. EV. Lexus ще бъде трансформиран напълно първи и се разчита да допринася с около една трета от този обем.

Междувременно Toyota обяви, че ще изгради нова 10-хилядна баскетболна зала на отбопа, който спонсорира в родината си - “Алварк”. Тя трябва да е готова през 2025 г. - Токио.

Toyota

Япония САЩ батерии за електромобили Toyota