Smart се завръща в Европа с нов електромобил

Той ще дебютира по време на автосалона в Мюнхен

Мартин Дешев,
smart 3

smart

Smart се подготвя за завръщане на европейския пазар с още един електромобил. Той се казва #3 и ще дебютира по време на автосалона в Мюнхен, който започва на 5-ти септември, съобщава AutoExpress.

#3 дебютира на автосалона в Шанхай по-рано тази година, но тогава компанията не обяви много подробности за него. Според източниците на AutoExpress, #3 ще има сходен интериор с този на #1 и като цяло ще е купе-SUV, като ще стане най-голямата кола с емблемата на Smart досега.

Качеството на материалите ще е малко по-високо, като има и малко промени в интериора с цел той да е по-луксозен и да дава повече спортно усещане. Голям 12.3-инчов сензорен дисплей ще доминира централната част на таблото. Smart #3 ще се насочи към по-младите клиенти, като за целта ще предлага и аудиосистема Beats с 13 говорителя.

От гледна точка на механика, колата най-вероятно ще споделя голяма част от мотора и окачването с по-малкия #1. Според документи, които компанията е подала към регулаторите, #3 ще използва един електромотор, който ще е с 268 к.с.

Планирана е и по-мощна Brabus версия. Тя ще използва два електромотора с 422 к.с., като ще се предлага и за #1.

В тайна остават батерията и пробегът. Очаква се тя да е 62kWh като в #1, като не се изключва да има и по-голяма версия.

Smart вече е собственост на китайската компания Geely, която притежава и Volvo, както и има доста свои разработки. Сред тях е платформата за електромобили SEA, която може да е от полза и за моделите на Smart. Според източниците на AutoExpress, #3 ще излезе на пазара в Европа в началото на 2024 г.

коли електрически автомобил електромобили Smart автомобили