Електрическият Smart #3 грабва окото, ще има версии с един и два мотора

Моделът е много атрактивен като визия, използва китайска технология, в Европа ще го видим през есента, а от догодина ще започне да се продава

Пламен Георгиев,
smart 3

, smart

smart #3

П рез последните години smart страдаше от липса на интерес, но ерата на електромобилите и партньорството между Mercedes и Geely вдъхнаха нов живот на марката. Днес тя дръпна покривалото от втория си нов модел по време на автомобилния салон в Шанхай.

Наречен #3, електрическият кросоувър е с дизайн от Mercedes, обгръщащ платформата на Geely. Едва ли ще успее да постигне цифрите на най-продавания в сегмента, но това няма да му попречи да се изправи срещу Tesla Model Y.

За пръв път видяхме как ще изглежда SUV-купето през миналия ноември, когато Китайското министерство на индустрията и информационните технологии разпространи няколко снимки на модела. Тогава бе дадена и техническа информация за #3, докато по време на официалната премиера в Шанхай компанията не каза нищо в тази връзка.

Знае се само, че #3 е дълъг 4,4 м, широк е 1,8 м и е висок 1,6 ме. Междуосието му е 2785 мм, което е с 35 мм повече спрямо #1.

smart

Ако вземем за отправна точка първия нов модел на марката, то от втория може да очакваме версия с един мотор с 272 к.с. В другия край на спектъра би трябвало да очакваме и топ версия със сумарна мощност от два електромотора от 428 к.с.

smart

Компанията показа една снимка на интериора на #3, който е почти идентичен с този на по-малкия модел. Виждаме висока централна конзола с „плаващ” 12,8-инчов сензорен таблет, зад волана имаме и дигитално приборно табло. Откроява се новият дизайн на централните вентилационни отвори: тук те са кръгли.

Новият модел ще направи европейския си дебют на салона във Франкфурт този септември, в продажби ща влезе догодина.

Smart #3