Разследват Tesla за смъртни случаи в САЩ

Под микроскоп е автопилотът на компанията

Tesla Model S

Tesla

Tesla Model S

А мериканската администрация за безопасност на движението (NHTSA) обяви, че започва разследване срещу Tesla заради инцидент, при който трима души са загинали, предаде “Ройтерс”.

Касае се за катастрофа от миналата седмица, при която Tesla Model S се блъска в строителен обект в Нюпорт Бийч, Калифорния. Това е един от 35 случая, разглеждани от NHTSA и свързани с Tesla, по-точно със системата й за автономно управление Autopilot. Те са от 2016 г. насам.

Общият брой на простилите се с живота е 14. При последния инцидент са ранени и трима души - работници на обект край тихоокеанската магистрала Pacific Coast.

Полицията на Нюпорт Бийч отказа коментар на въпроса дали по време на удара автомобилът е бил на режим на автопилота на Tesla, заявявайки само, че разследването продължава.

Компанията на Илон Мъск заяви, че технологията позволява колата да бъде управлявана, да ускорява и спира сама, но това не я прави напълно автономна и изисква активното участие и внимание от страна на шофьора през цялото време.

NHTSA пък казва, че на пазара все още няма коли, които да не изискват намеса от страна на хората в тях. Още няма разрешение за такива.

Разследването на администрацията включва оценката на експерти и цели екипи. Тя разкрива, че годишно се занимава с над 100 случая, като се правят и симулации на живо. А резултатите от тях могат да служат на приозводителите.

В три от въпросните 35 казуса, свързани с Tesla, вече е било изключено използване на автопилота. От известно време в САЩ и Германия се разследват случаи и с т.нар. “фонтомно спиране” от коли на Tesla. Таксиметров шофьор във Франция заведе дело срещу лидера при е-колите заради казус от такова естество в Париж.

Ройтерс

Tesla Model S Plaid Tesla Giga Texas разследване смъртни случаи Автопилот Американска администрация за движение по пътищата