Производителите няма да искат отлагане на забраната на ДВГ в Европа… засега

Има достатъчно време до 2035 г, смятат компаниите

Мартин Дешев,
Зареждане електромобил Италия

iStock

С лед като доста производители обявиха, че забавят прехода си към електрически автомобили, се появиха спекулации, че те ще поискат от институциите да отложат и предвидените забрани за ДВГ. Такива слухове имаше и сред европейските производители, като се твърдеше, че те лобират в ЕС именно с тази цел, за да може нови коли с ДВГ да се продават и след 2035 г.

Според президента на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) Лука де Мео (той е и изпълнителен директор на Renault), подобен разговор не стои на дневен ред, съобщава Electrek. В разговор с журналисти по време на Автомобилния салон в Женева де Мео казва, че браншът няма да оспорва 2035 г. като крайна.

Основният фокус на производителите в момента е просто да изпълнят целите до тогава. Разбира се, има и „но“. Де Мео споделя, че срокът от 2035 г. „е постижим, но трябва да има правилните условия“.

Той допълва, че автомобилният бранш вече е инвестирал милиарди в електрификацията и няма как да се откаже. „Няма начин индустрията да се върне от начало. Лошо е и за околната среда“, коментира де Мео.

Очакванията са, че браншът по-скоро ще иска от институциите повече активност в сферата на субсидии и инвестиции, които да помогнат за развитието на нужната за електромобилите инфраструктура. Също така е важно да се увеличи и интересът на хората към електрички, който в момента не отговаря на нужното темпо за постигането на целите.

А опитът вече показва, че без субсидии, хората не бързат да купуват EV. Това ясно пролича в Германия, която спря бонусите през декември миналата година и продажбите на електрички веднага се понижиха.

електромобили електрически автомобил автомобили коли