Продажбите на BYD са на път да изпреварят тези на Tesla

Изглежда, че доминацията на американската компания е на път да приключи

Мартин Дешев,
BYD Dolphin

, BYD

BYD Dolphin

В продължение на вече доста години Tesla е неоспорим лидер по продажби на електрически автомобили. Това обаче вече не е така. Китайската инвазия на електромобили продължава с тя вече има своя лидер – BYD.

Според анализ на InsideEVs, BYD вече са настигнали Tesla и дори имат шанс да ги изпреварят по продажби. През третото тримесечие на тази година Tesla е лидер с продадени 435 059 изцяло електрически автомобила. На второ място е BYD с 431 603 изцяло електрически автомобила.

Tesla отчита ръст от 27%, който е по-малък от очакваното. Причината са обновявания в някои от заводите, които са ограничили производството. Следователно Tesla има възможност за още по-голям ръст.

BYD от своя страна записва 67% ръст на продажбите си. Компанията се радва на солидно търсене в Китай, а постепенно и във все повече страни. Тя също има възможност за още много голям ръст, тъй като тепърва започва глобалната си експанзия. Ако Tesla не успее да постигне максимален производствен капацитет, може да загуби лидерската си позиция още през последното тримесечие на годината.

На трето място е Volkswagen Group. Концернът записва ръст от 41% на продажбите на изцяло електрически автомобили през третата четвърт на годината. Те са общо 209 394 броя.

За първите 9 месеца на 2023 г., Tesla е продала 1 324 074 коли – с 46% повече от предходната година. BYD записва 1 048 413 автомобила – скок с 80%. Volkswagen записва 45% ръст и 530 485 продажби. За класацията са използвани всички пътнически автомобили на Tesla, BYD и Volkswagen, като в данните на германския концерн влизат марките Volkswagen, Audi, Skoda, Porsche, Seat/Cupra и бусовете на VW.

BYD електрически автомобил автомобили коли