Последен шанс за Fisker, очаква инвестиция от голям партньор, за да оцелее

Компанията няма пари да оцелее още 12 месеца

Fisker Alaska

, Fisker

Fisker Alaska

Б ъдещето на Fisker изглежда несигурно, след като компанията обяви, че не разполага с достатъчно пари, за да оцелее още 12 месеца. Тя в момента преговаря с голям инвеститор, който да осигури финансиране и да помогне на компанията да оцелее, съобщава Reuters, цитирана от Motor1.

Според източниците на агенцията въпросният голям инвеститор е Nissan. Той може да инвестира 400 млн. долара във Fisker и да помогне на компанията да произвежда своя електрически пикап Alaska. В замяна, Nissan ще използва архитектурата, за да направи свои електрически пикап. Двете компании ще си помагат и в разработката и оптимизирането на разходите, ако сделката се реализира.

Засега Fisker не е коментирала официално името на потенциалния си партньор. Изпълнителният директор Хенрик Фискър казва единствено, че преговори има и всичко ще бъде обявено, ако бъде постигнат резултат.

Според финансовите резултати на Fisker за 2023 г. компанията съкращава 15% от персонала си. Повечето от съкратените са в отдел продажби, тъй като компанията преминава към използване на дилъри вместо директни продажби към клиентите както Tesla. Тя вече е подписала с 13 дилъри в Северна Америка и Европа, както и още над 250 заявки с интерес.

Fisker прогнозира, че ще достави между 20 000 и 22 000 бройки Ocean по целия свят през тази година. През миналата година е произвела 10 193 броя, но е доставила само 4929. Повечето от произведените коли вече са купени и ще бъдат доставени в рамките на първото тримесечие на тази година.

Fisker коли автомобили електрически автомобил електромобили