Fisker Alaska е най-лекият електрически пикап

Моделът е с пробег 544 км и стартова цена $45 400 в САЩ, при това изглежда изключително атрактивно

Пламен Георгиев,
Fisker Alaska

Fisker

С лед церемониалното представяне на три нови електромобила, Fisker разкри допълнителни подробности и снимки на електрическия пикап Alaska.

Представен по време на Fisker Product Vision Day преди две седмици, където бе показан също хечбека Pear и кабриолета Ronin, Alaska е базиран на модифицирана платформа Ocean (FM31). Fisker обещава пробег 340 мили (544 км) пробег с едно зареждане, когато влезе в производство през първото тримесечие на 2025 г.

Хенрик Фискер творди за своето отроче, че той ще е най-лекият и най-устойчив електрически пикап в света. Характерна черта на Alaska, подобно на Pear, е т. нар. багажник Houdini. Разделителната стена между купето и легена на пиката се сгъва електрически и се скрива под пода. В комбинация и сгъващите се задни седалки, образувайки равен под, Fisker казва, че дължината на товарния леген може да се удължи от 1,35 м до 2,7 м.

Fisker

Когато електрическата разделителна стена е сгъната, задните седалки биват защитени от специални панели. Друга любопитна функция е огромната поставка за бутилка за вода, както и специалната поставка за каубойска шапка.

Fisker ще предлага Alaska с две батерии с капацитет 65 и 113 kWh. Първата ще гарантира пробег до 370 км, а голямата – до 540 км. Към момента от компанията не дават подробности за моторите.

Fisker

Затова ще напомним какви са те при двумоторния Ocean Extreme, който разчита на 558 к.с., докато базовата версия е с 279 к.с. Вероятно тези параметри при Alaska ще са в приблизително същия диапазон.

От компанията казват, че стартовата цена на Alaska ще е $45 400 преди субсидии. Настоящите електрически пикапи, в това число Ford F-150 Lightning, Rivian R1T, GMC Hummer EV и очакваният Chevrolet Silverado EV, са значително по-скъпи.

Fisker Fisker Alaska