Показаха руския електромобил „Атом”, Илон Мъск трепери

През миналата година стартъпът зад проекта се упражняваше по темата потенциално производство с цифрата 450 000 към 2030 г.

Атом руски електромобили

Атом/YouTube

В Москва бе представен електромобилът „Атом” с пробег 500 км! Нека половината от читателите не избързват с празненствата и да оставят шампанското все още в хладилника. Моделът на снимките е все още прототип, а това в Русия означава, че има да бъде извървят още много дълъг път, за да видим (евентуално) серийния модел.

Обещанията са, че това ще стане през 2024 г., а в края на същата година ще започне и серийното му производство. Продажбите ще залеят страната през 2025 г. Чакаме да отчетем интереса, дано не е като към „Москвич 3е”.

Атом/YouTube

В момента руският стартъп и китайски партньори разработват платформата, мотори,батерия, контролната електроника и софтуер. С други думи казано: моделът на снимките е една черупка, празна от съдържание.

Създателите на проекта правят не само електромобил, а цяла „цифрова среда за нов вид мобилност”, което може да се види на сайта на компанията.

Иначе „Атом” трябва да бъде направен на собствена мащабируема платформа, която ще позволява да се правят и пълноприводни модели. Серийният модел обаче ще е със задвижване само на задната ос.

Технологичната джаджа за младото поколение е дълга 3995 мм, широка е 1780 мм и е висока 1615 мм. Това значи, че е по-голям от изходния макет „Кама-1”. Макар дължината му да е под 4 метра (с около 170 мм по-къс е от Lada XRay), създателите му обещават, че интериорът ще предлага простор като на колите от сегмент C/D. Ключов елемент от дизайна са противоположно отварящите се врати и липсата на централен панел и централен тунел.

Атом/YouTube

Няма никаква информация за батерията, макар в руските медии да се говори за такава с капацитет 70 kWh. Казва се само, че щял да минава 500 км с един заряд. Щял да се ускорява до 100 км/ч за 7-8 секунди, максималната скорост ще е 170 км/ч.

Но фактът, че батерията ще се произвежда от руски производител, дъщерна компания на „Росатом”, не изглежда многообещаващ. Доставчици за проекта са около 90 фирми, включително от Турция, Китай и Индия.

През миналата година в руските медии технологичният стартъп „Атом” говореше, че планира да произвежда по около 450 000 електромобила годишно към 2030 г. Къде, с какво – това са подробности.

електромобили в България руски автомобили атомобили