Наистина ли животът на EV-тата е по-кратък, спрямо колите с ДВГ

Годността на батериите е основното притеснение

Мартин Дешев,
Зареждане електромобил Швеция EV

iStock

Е лектрическите автомобили трябва да се справят с доста предизвикателства. Едно от тях е преодоляването на стереотипи и критики, че са „еднодневки“, че не могат да се използват повече от 4-5 години и след като батерията си „замине“, цялата кола е за боклука.

Не така смятат от TopGear. Те са проверили данните от DVLA – британската агенция за лицензиране на превозни средства. Тя генерира, съхранява и анализира информацията за всички превозни средства и шофьори в страната. Това включва ремонти, инциденти, състояние на автомобилите, кога са застраховани, бракувани и всичко останало.

Голяма част от информацията е публична и може да се изтегли от всеки. И някои ентусиасти я използват, за да генерират цели сайтове, в които може да се проследи историята на моделите – колко от тях са на пътя и др.

И така, от TopGear са прегледали какво се случва с първото поколение EV-та. Например 3104 броя Nissan Leaf, които са регистрирани между 2011 г. и 2013 г. От тях 2152 все още са на пътя, а 122 са в съхранение – не са регистрирани за публичните пътища, но може да се използват на частни терени или просто са прибрани в склад или гараж.  

Това означава, че 79% от оригиналния брой все още са използваеми. За сравнение, стандартния Ford Focus от същия период има 89% „оцелели“ и до днес.

При другите електрически модели, резултатите са дори по-добри. 84% от регистрираните тогава Peugeot iOn и Citroen C-Zero също се използват и до днес. И при малко по-новите модели, резултатите са сходни – 88% от регистрираните през 2013 г. и 2014 г. Renault Zoe са „на крак“.

Имайки предвид, че това са първото поколение електрички, чийто технологии са далеч по-скромни от настоящите, те се справят много добре и показват, че са доста издръжливи. Така че и за EV-тата важи максимата, че най-важното за една стара кола е как е била поддържана.

коли автомобили електрически автомобил електромобили