Китайските EV-та задръстиха европейските пристанища, Tesla отчасти е виновна

Доставки – много, транспорт – малко

Мартин Дешев,
кораб

iStock

И нвазията на китайските електрически автомобили в Европа вече предизвиква първи проблеми за Стария континент. Оказва се, че няколко от най-големите европейски пристанища са претоварени от новопристигнали китайски електрички, съобщава InsideEVs.

Пристанищата в Антверпен, Бремерхавен и други вече са се превърнали в „паркинги“ за хиляди китайски електромобили. Те стоят и чакат превоз, който така и не идва.

Причината е комплексна. От една страна, китайските производители все още нямат изградена логистична инфраструктура. Те изпитват трудности да намерят достатъчно транспорт за пристигналите коли.

Нужни са голям на брой автовози и шофьори за тях, които да ходят до пристанищата, да взимат колите и да ги транспортират до различните дилърства из Европа. „Вътрешният транспорт в Европейските пазари е труден“, коментира Чуи Донгшу, главен секретар на Китайската асоциация на автомобилите.

Друга причина е… Tesla. Оказва се, че компанията е резервирала предварително голям брой автовози, които изпълняват приоритетно нейните заявки. Така тя няма проблем със застояващи автомобили, но пък останалите вносители трябва да чакат ред.

Казусът има и известен политически отзвук. Преди около две седмици американският финансов секретар Джанет Йелен посети Пекин и там заяви, че САЩ имат притеснения за свръхпроизводство от страна на Китай, което да „залее“ пазара. Темата продължи и на среща седмица по-късно в Париж.

Там китайският министър на търговията Уанг Уентао категорично отрече твърденията. Срещата беше организирана от Китай и на нея присъстваха представители на водещите производители на електрически автомобили. Тя имаше за цел именно да подобри отношенията и съвместната работа между Китай и Европа в сферата на електрическите автомобили.

коли автомобили електрически автомобил електромобили Китай