Може ли футуристичен прототип да изглежда ретро? Според Honda 0 Series – да

Компанията търси нови ниши, за да развие бранда си

Мартин Дешев,
honda 0 series saloon

Honda

Honda използва изложението CES 2024 в Лас Вегас, за да ни покаже някои от новите си идеи. Сред тях е и прототипът 0 Series Saloon, който има доста футуристичен дизайн, макар и да излъчва и ретро усещане.

0 Series Saloon прилича на футуристичен автомобил от 80-те, но със сегашни технологии. Колата е с клиновидна форма, като разбира се е изцяло електрическа със собствена платформа и ще се отличава и с доста рециклирани и екологични материали.

Honda

Седалките изглеждат футуристични и грубовати, но всъщност ще са доста удобни. За целта Honda е използвала опита си от роботиката, за да се нагаждат в правилната позиция за пътника. А аеродинамиката на купето е усъвършенствана от опита на Honda от Formula 1.

Saloon ще има и интелигентни системи за управление и взаимодействие с пътниците. Предвижда се колата да поддържа Ниво 3 на автономност, както и да предлага технология за бързо презареждане от 15% до 80% за 10-15 минути.

Honda запазва повечето технически подробности в тайна, но казва най-важното: Saloon ще бъде произвеждан серийно. Той ще излезе в продажба първо в Северна Америка през 2026 г. Остава само да разберем дали ще запази и всичките си футуристични детайли.

Honda

Амбицията на Honda е да преобрази бранда си и да увеличи продажбите. За целта ще трябва да развие доста технологии, които да ѝ позволят да направи и по-евтини електромобили за масовия пазар, казва изпълнителният ѝ директор Тошихиро Мибе, цитиран от InsideEVs.

„Разбира се, че имаме нужда от малка електрическа кола в бъдеще. Опитваме се да ускорим разработките в тази сфера“, коментира Мибе.

коли автомобили електрически автомобил електромобили Honda