Китайски електрически кросоувър за €39 000 идва в Европа

Той е на фирмата Aiways и е пряк съперник на Volkswagen ID.5

,
Aiways U6

Aiways

К итайската компания Aiways потвърди, че ще започне продажбите на своя нов електрически кросоувър U6 на избрани европейски пазари от декември. Цената започва от около €39 000, а доставките са планирани за първата половина на 2023 г.

U6 е нещо като SUV (по-скоро кросоувър) с предно задвижване, съперник на Volkswagen ID.5. Той прилича повече на голям купе-хечбек, има просторен интериор за петима възрастни.

Това е вторият модел на Aiways. Фирмата бе основана през 2017 г. от Самуел Кианг, бивш шеф на продажбите на Volvo в Поднебесната империя, и Гари Гу.

Aiways

Първият се продава на 15 пазара извън родината си.

U5 и U6 са базирани на собствената платформа на Aiways - MAS (More Adaptable Structure). Тя поддържа стандартна 63 кВч литиево-йонна батерия, която използва клетки на CATL.

Зад дизайна стои Кен Окуяма, бивш креативен директор на Pininfarina, на когото се приписва Ferrari Enzo, наред с други суперколи. Aiways твърди, че аеродинамичният коефициент е 0,26 - равен на този на ID.5. Колата тежи 1790 кг.

Максималната мощност е 215 к.с., а с нейна помощ возилото ускоряма от място до 100 км/ч за 6,9 сек. Официално посоченият пробег е 400 км по WLTP.

Aiways

Вътре U6 е получил уникално оформено табло с тънък 8,2-инчов дисплей пред водача и по-голям 14,6-инчов таблет по средата. Той поддържа свързаност с Apple CarPlay и Android Auto. Има също многофункционален волан.

Нов селектор на скоростите с въртяща се ръкохватка, вдъхновен от тези, използвани на моторни лодки, е разположен в предната част на централната конзола. Осветлението може да бъде настроено в тон на музиката, като озвучителна система е MAGNAT с 11 високоговорителя.

Aiways

Първоначалните европейски продажби на U6 ще са динствено около модела с един мотор и предно задвижване с 215 к.с., казва Aiways. Говори се, че се подготвят и други варианти на новото SUV купе, включително версия с два електромотора и задвижване на четирите колела.

Плановете за пускане на пазара на по-мощен модел обаче все още не са потвърдени.

Aiways

Aiways Aiways U6 китайци