В Париж бе вдигната нова Велика китайска стена

Great Wall представи марките си ORA и WEY на автомобилния салон в Париж, който бе определен от китайците като един от най-важните в света

,
Great Wall Motors Париж мотор шоу 2022

Great Wall Motors

В чера стартира автомобилното изложение в Париж, което Great Wall Motors определи като един от най-важните салони в света. Няма как да се съглася с това твърдение, тъй като в две рехави зали няма как да се проведе нещо грандиозно, но това са новите реалности.

Но не може да се отрече, че присъствието на Great Wall под Айфеловата кула бе сред основните акценти, като изключим абсолютният гвоздей в програмата – Renault. Останалата програма беше поддържаща, като присъствието на другите френски марки на Stellantis бе доста вяло, дори незабележимо. А щандът на Great Wall бе двойно по-голям от тези на Peugeot, DS и Jeep взети заедно.

 WEY Coffee 02

CarMarket.bg

WEY Coffee 02

На този голям щанд китайският концерн представи марките си WEY и ORA. Акцентът при WEY бе плъг-ин хибридът Coffee 01, който се хвали с пробег на ток от 146 км (WLTP) с един заряд на батерията. Китайците заявяват, че нито един друг плъг-ин хибрид на пазара дори не може да се доближи до този показател.

Благодарение на своя 2,0-литров турбо бензинов двигател, общият пробег на големия SUV надхвърли 800 км. Coffee 01 ускорява от 0 до 100 км/ч за само 5 секунди, максималната му скорост е 235 км/ч.

Моделът ще дебютира на европейския пазар през първата половина на следващата година. В базовата си версия той се предлага с един задвижващ мост, но в топ изпълнението си е с 4 задвижващи колела, както и флагманът Coffee 01.

За мен много по-интересно е на борда на този автомобил, тъй като там се усеща европейско качество. Четирите камери и 360-градусовият обзор, интелигентните системи за подпомагане на шофирането и 14,6-инчовият „телевизор” не са изненада. Изненадата наистина са материалите и усещането за качество.

Франция и Германия са най-важните пазари за Great Wall Motor в Европа. На германския пазар WEY Coffee 02 ще стартира на цена от 55 900 евро.

 ORA Funky Cat GT

CarMarket.bg

ORA Funky Cat GT

Другият акцент на щанда бе Ora, която представи два модела: Funky Cat GT и The Next Ora Cat. Самата марка е насочена към младите и прогресивно мислещи хора. ORA Funky Cat е наследник на модела, който марката представи миналата година на изложението IAA Mobility в Мюнхен. Ретро моделът със 100% електрическо задвижване гарантира пробег до 310 км. Допълнителна доза привлекателност внася ORA Funky Cat GT. Няма промени по задвижването, но с няколко просто трика дизайнерите са успели да постигнат едно доста по-атрактивно излъчване: броните са променени, добавени са специални въздуховоди и волан.

 The Next Ora Cat

CarMarket.bg

The Next Ora Cat

The Next Ora Cat е 4-врати електрическо купе, което отзад може да бъде сбъркано с модел на Bentley. Стандартно моделът е със задвижване на 4-те колела, чийто размер е 19 инча (стандартно). Максималният въртящ момент е 680 Нм, като ускорението до 100 км/ч отнема 4,3 секунди.

Доставките на първите бройки Funky Cat в Германия започват до края на годината. Следващите пазари са Великобритания и Израел.

китайски автомобили WEY Coffee 01 Wey 80 ORA CAT Great Wall