Китайците също плачат: Evergrande спря нов SUV, планира съкращения

Hengchi 5 бе планиран за глобални продажби със стартова цена от 25 хиляди долара, но тръгна лошо

,
Hengchi 5

, Hengchi

Hengchi 5

К омпанията China Evergrande New Energy Vehicle Group е спряла масовото производство на електрическия Hengchi 5 след само пет седмици производство.

Два неназовани източника на Carscoops твърдят, че плановете на компанията отиват по дяволите поради липса на достатъчно поръчки за новия SUV, на който се възлагаха огромни надежди, включително за европейския пазар. Най-вече предвид цената му - $25 хиляди стартова.

Hengchi, която е част от Evergrande, твърдеше, че е получил над 37 000 предварителни поръчки до юли за новия модел. Спирането му сега обаче говори за генерални проблеми, тъй като се говори и за съкращения във фирмата - 10 процента в автомобилното подразделение на концерна.

Много служители не са получили заплати за октомври и ноември. Планирало се Evergrande да спре изплащането на заплати на 25 процента от работната си сила за 1 до 3 месеца.

Производителят планираше да достави 10 000 броя от Hengchi 5 между 1 октомври 2022 г. и 31 март 2023 г. Обеща, че ще върне изцяло парите на клиенти, ако размислят в рамките на 15 дни след получаване на ключовете.

Някога Evergrande беше най-големият строителен предприемач в Китай, но изпадна в дългове. Гигантът прехвърли основния си бизнес от недвижимите имоти към автомобилите и си постави дръзката цел да произвежда 1 милион коли годишно до 2025 г.

Въпреки че Hengchi 5 е единственият модел на суббранда досега, той показа цяла гама от електромобили, които иска да продава по цял свят. Сред тях има луксозен седан, наречен 1, както и Hengchi 2 (лседан от В класа), Hengchi 3 (голям SUV), Hengchi 4 (седемместен MPV) и Hengchi 6 (голям SUV).

Evergrande Китай Hengchi 5 Hengchi