Tesla призна, че планува втори завод в Шанхай

Мъск няма умора, гони усилено целта си да стане най-големият автомобилен производител в света

Tesla Shanghai Gigafactory

, Getty Images

Tesla Shanghai Gigafactory

С лед като заводът на Tesla в Шанхай остана затворен в продължение на 22 дни (до 19 април), причина за което бяха мерките срещу Ковид, властите помогнаха на компанията да превози над 6000 служители, за да бъде възстановено производството. В писмо да тях, с което Reuters се е запознала, Tesla им благодари за тази помощ, но най-важното - заявява намерението си да построи втори завод в Шанхай.

Писмото е от 1 май и е адресирано до местните власти на специалната зона Линганг. В същото се казва също, че Tesla планира да разшири завода си в Шанхай, за което Reuters писа през февруари, но тогава от компанията отказаха коментар.

Сега става ясно, че американците планират да построят нов завод в близост до Gigafactory 3, който ще добави към съществуващия капацитет още 450 000 коли годишно, като по този начин се превърне в „най-големия експортен автомобилен хъб в света.”

През миналата година в Giga 3 бяха произведени 484 100 автомобила.

От агенцията твърдят, че затварянето на завода за тези 22 дни е довело до загуба на над 50 000 автомобила, както показват изчисленията на Tesla.

Остава до проследим до къде стигат амбициите на Мъск, тъй като властите в Индия искат на тяхна територия също да има завод, тъй като не биха били особено щастливи автомобили от техния пазар да идват от Китай.

Gigafactory 3 гигазавод Шанхай Tesla