В най-многолюдния град в Китай бяха продадени… 0 автомобила през април

Причината: пълен локдаун на 25 млн. жители. Протести? Смее ли някой…

BYD китайски автомобили

Getty Images

П оследните събития в Украйна бързо изместиха темата, с която се събуждахме и лягахме през последните две години. Тема, която силно поляризира общественото мнение, раздели обществото ни за пореден път. А тънката червена линия бе свързана с казуса – ЗА или ПРОТИВ мерки, локдаун, маски, ваксините няма и да ги коментирам.

Но по мерки, каквито и да е имало, ние минахме „най-тънко” спрямо други европейски държави. Но какво да кажем за мерките в Китай, които в момента са най-строгите въобще от началото на пандемията. Доказва го статистика на Bloomberg, според която в Шанхай, най-многолюдният град в Поднебесната империя, през април месец са били продадени 0 автомобила!

Това е абсолютен антирекорд за Китай и Шанхай, в който живеят 25 млн. човека. Причината за това е наложеният локдаун, който очевидно се изпълнява много стриктно от китайците. Няма да коментираме мерките срещу нарушителите.

Жителите на Шанхай имат забрана да напускат домовете си без уважителна причина. Освен това всички дилърства са затворени.

През април миналата година в Шанхай бяха реализирани 24 311 автомобила по данни на Шанхайската асоциация за продажба на автомобили, представляваща около 300 присъстващи на пазара марки.

Що касае целия Китай, то спадът е рекорден за последните две години: продажбите се сринаха с 36% до 1,06 млн., съобщава Китайската асоциация за леки автомобили.

За жителите на Шанхай вече има надежда: през последните три дни няма нов регистриран случай на Ковид-19. Това е срокът, който е необходим за разхлабване на мерките, които са в сила вече шест седмици.

продажба на автомобили в България през 2016 локдоун Шанхай