Китай обяви, че ще ограничи наплива от електрички по света

Страната не иска да се сторят нови заводи и проекти без да има основателна причина

Мартин Дешев,
Китай коли шоурум трафик

iStock

Е вропа и САЩ често критикуват Китай, че залива световния пазар с нереално ниски цени, с които другите производители не могат да се конкурират. Китайското правителство обяви, че ще ограничи рязкото разгръщане на нови мощности и проекти с електрички, съобщава Electrek.

„Има някои неправомерни действия по отношение на конкуренцията“, казва Ксин Губин, зам-министър на индустрията и информационните технологии пред Financial Times.

Затова страната предвижда да ограничи „сляпото“ строене на нови мощности и ще предприеме „силови мерки“.  Засега не се уточнява какви са те, но целта им ще бъде да се въведе повече ред.

В Китай има над 94 бранда, които предлагат над 300 електрически автомобила, показват данни на Counterpoint Research. Повечето от тях работят само в рамките на страната, но мнозина имат амбиции постепенно да излязат и на международния пазар.

Според анализа на Financial Times, действията на Китай най-вероятно са продиктувани от започналите проверки в Европейския съюз, които целят да открият дали има неправомерни държавни субсидии за китайските производители на електрички. Ако има такива, на тези коли може да бъдат наложени допълнителни такси при вноса им, за да се изравни конкуренцията.

Същевременно продължава и търговската война между САЩ и Китай. Щатите затягат все повече правилата за азиатската страна да продава своите електрически автомобили на тяхна територия и увеличават тарифите. Това пренасочва голяма част от вниманието на Китай към други региони.

За крайните потребители това означава повече избор и по-евтини автомобили. През 2023 г. Китай стана най-големият износител на автомобили, макар и повечето от тях да са продадени в Русия. Постепенно обаче се увеличава и износът на електрички в други страни, което притиска местните производители.

електромобили електрически автомобил автомобили коли Китай