JLR ще прави EV-та заедно с китайската Chery

Двете компании ще споделят обща архитектура за колите си

Мартин Дешев,
Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover

JLR (Jaguar Land Rover) ще подпише сделка за партньорство с третия по големина китайски производител на електрически автомобили – Chery. Двете компании ще си сътрудничат в разработката и производството на EV-та, съобщава InsideEVs.

Според китайските медии, JLR иска да произвежда хибридни и изцяло електрически автомобили, които да използват EV архитектурата на Chery. Бъдещите модели на JLR ще споделят платформата на луксозния бранд Exeed, което изглежда логичен избор, имайки предвид класа на автомобилите и на JLR.

Няма официална информация кога можем да очакваме първите коли с общата платформа. В предишни свои изказвания, JLR са споделяли, че планират да предложат 6 нови изцяло електрически автомобила в своите брандове до 2026 г. Това изглежда като подходящ срок и за създаване на поне един-два от новите модели с архитектурата на Chery.

JLR и Cherry вече имат дългогодишно партньорство. Двете компании произвеждат колите на JLR за китайския пазар от 2012 г. насам. Новото сътрудничество ще е практически в обратна посока – архитектурата на Chery ще е за глобалните модели на JLR.

Компанията е сред привържениците на електрификацията и има смела стратегия, която да я направи напълно въглеродно неутрална до 2039 г. Тя иска да премине към изцяло електрически коли още в рамките на това десетилетие. За целта разчита на стратегията „Отворени иновации“, която включва съкращаване на разходите и партньорства с други компании за ускорение на разработката на новите модели.

коли автомобили електрически автомобил електромобили Jaguar Land Rover Chery