Изненада: Fiat 500 може отново да получи ДВГ

Още един индикатор за забавящата се електрификация

Мартин Дешев,
FIAT 500e

FIAT

Т емпото на електрификация се забавя и все повече производители вече обявиха, че ще отложат някои от своите модели. Скоро обаче може да имаме и още по-необичайна ситуация, вече електрически модел да се завърне към ДВГ.

Оказва се, че Fiat обмисля да отново да предложи модела 500 с бензинов двигател, съобщава Motor1. Информацията е от източници на Automotive News Europe, които са показали на изданието съобщение, което Fiat е изпратил до доставчиците си на части за наличности и производствен капацитет.

Дотук нищо необичайно. В заявката обаче има питане за цени и възможностите на доставчиците да увеличат производството на компоненти за модела 500 както за изцяло електрически модел, така и за такъв с ДВГ. При това по-голямата част от частите трябва да са за именно за бензиновата версия.

От компанията не са коментирали темата. Подобно решение на Fiat изглежда изненадващо само на пръв поглед. Всъщност, то е съвсем логично, имайки предвид забавянето на търсенето на EV-та, отлагането на строгите регулации за вредните емисии в Европа и САЩ и интересът към по-евтини коли.

Fiat 500e е разработен да бъде изцяло електрическа кола. В Европа все още има и версия с ДВГ, но поне официално се очаква тази година тя да бъде спряна от производство и да остане само електричката. Ако Fiat промени плановете си, новият 500 може да има и ДВГ, който най-вероятно ще е мек хибрид и според слуховете, може да го очакваме най-рано през втората половина на следващата година.

коли автомобили електрически автомобил ДВГ Fiat