Илон Мъск: Заводите ни в Берлин и Тексас губят милиарди

Фалити не са изключени, защото не работим, а така не можем и да плащаме заплати, предупреди милиардерът

Tesla Giga Texas Мъск Cybertruck

Tesla

Илон Мъск до Cybertruck при откриването на завода край Остин, Тексас.

О ткритите по-рано тази година заводи на Tesla в Берлин и щата Тексас “губят милиарди долари”, обяви в интервю Илон Мъск, цитирано от “Ройтерс”.

Като причини той посочва недостигът на батерии и казусите, произтичащи от локдауните в Китай заради COVID-19. Втората касае спряна работа в заводи, затворени пристанища и т.н.

И Берлин, и Остин сега са гигантски пещи за пари. Разбирате ли ме? Чува се сякаш страхотен шум, това е шумът на изгарящи пари”, казва цветисто най-богатият човек в света.

Той добавя, че производството на автомобили доста е намаляло и причината за това са нарушените доставки на батирии с цилиндрични литиево-йонни клетки, тип “4680”. Но също така и на стандартните “2170”, които били блокирани на пристанищe в Китай, посочва Мъск.

Все пак той успокоява, че проблемът с последното ще се реши бързо, но това изисквало усилия. Малко по-добро било положението в Берлин, където в колите се вграждат батериите “2170”.

Много зле обаче стоели нещата със завода в Шанхай, който страда от локдауните, а покрай това и с този в Калифорния, тъй като двата са свързани логистично. Доста от продукцията в китайското съоръжение бе намалена, това ще продължи и през юли.

Последните две години са абсолютен кошмар по отношение на доставките и ние още не сме излезли от него, казва Илон Мъск.

Нещо повече - той предупреждава за опасности от банкрути, тъй като заводите не работят, а оттам не могат да се плащат заплати.

В началото на този месец милиардерът обяви, че “има много лошо предчувствие” за световната икономика. Това доведе до решение за съкращения от 10 процента в Tesla, като те вече започнаха. Същевременно на места бяха замразени назначения и заплати. Което пък докара напрежение сред профсъюзите и заетите в "Гига Берлин".

За финал Мъск все пак потвърждава, че в средата на следващата година най-сетне ще стартира продажбата на дългоочаквания Cybertruck.

Ройтерс

паритет в цените загуби на продадена кола Тексас Гига Берлин Илон Мъск Tesla