В Германия притискат Илон Мъкс за по-високи заплати в Tesla Гига Берлин

Уволнени служители от завода в Тексас заведоха дела, били освободени незаконно

Tesla Berlin Илон Мъск Олаф Шолц 2

Getty images

Илон Мъск с германския канцлер Олаф Шолц при откриване на завода в край Берлин по-рано тази година.

Tesla ще трябва да повиши заплатите, за да може да продължи да привлича служители и работници за гигазавода си край Берлин, обяви високопоставен представител на германските профсъюзи, предаде Ройтерс.

Това се отнася и за вече наети.

Преди броени дни стана ясно, че към момента в “Tesla Гига Берлин” се трудят между 4100 и 4500 души. Месечно се назначават по 500-600 човека, а в близко бъдеще бройката трябва да достигне 12 хиляди.

Според Биргит Дийц, шефка на най-големия германски профсъюз IG Metall за федералните провинции Берлин, Бранденбург и Саксония, обаче, това не вървяло по план.

Tesla иска да наеме около 12 000 души до края на тази година. За да постигне тази цел, ръководството на компанията трябва скоро да увеличи трудовите възнаграждения", отбелязва тя.

И добави, че в профсъюза са получили оплаквания от настоящи служители в завода, че компанията предлага по-високи заплати на новите хора, които иска да назначи. Разликата в заплащането на квалифицираните работници можело да достигне до почти 20 процента, обясни Дийц.

Тази практика заплашва "да наруши добрите взаимоотношения в предприятието", предупреждава профсъюзната лидерка. И настоя за вдигане на възнагражденията на всички.

А от другата страна на океана бивши служители на Tesla в щата Тексас заведоха съдебен иск срещу компанията. Те твърдят, че решението на Илон Мъск и борда му за масови съкращения нарушават законодателството, защото компанията не им е предоставила 60-дневни предизвестия.

В завода са съкратени повече от 500 души.

Междувременно Илон Мъск потвърди на икономически форум в Катар вече заявеното намерение да се раздели около 10 процента от служителите на трудови договори в следващите три месеца, съобщава “Ройтерс”.

Съкращенията ще доведат до около 3,5% намаление на общия брой на наетите в компанията.

По-рано Мъск оправна мярката с “много лoшo пpeдчyвcтвиe зa иĸoнoмиĸaтa”. След това той обясни, че що се отнася до хората край поточните линии за коли и батерии, ралотната сила ще се увеличава. Имало обаче сектори, в които заетите били “прекалено много”.

Ройтерс

работници съкращения Илон Мъск Германия Гигазавод Гига Берлин Tesla