Колите на Tesla със забрана в курорта на китайската власт

Вероятна причина е лятната почивка на лидерите, местните се страхуват от камерите на автомобилите

Tesla

Getty Images

О т 1 юли автомобилите Tesla ще получат двумесечна забрана да се движат в китайския курорт Бейдайхъ, известен като мястото за лятна почивка на управленците в страната, информира “Ройтерс” цитирайки анонимен полицейски източник.

Засега не се посочва официална причина за тази мярка. Казва се само, че е от “национално естество”.

А това решение се взема дни, след като коли на американския производител бяха спрени да се придвижват в гран Чънду. Това съвпадна с визита на президента Си Дзинпин в града. Което, поне неофициално, води до съждението, че мярката е заради лятната почивка на китайските лидери.

Скоро се очаквало да има официално съобщение, казва източникът на “Ройтерс”. Няма коментар на производител №1 на електромобили в света.

Бейдайхъ е в провинция Хъбей и се намира източно от Пекин. През лятото там традиционно се събират силните хора в Поднебесната империя, като съчетават почивката и приятните занимания с обсъждане на политически и държавни въпроси. Всичко става тайно, а точни дати никога не се посочват. Обикновено се разбира, че елитът е там по подобни мерки.

А светът научи за ставащото в Чънду покрай видеа в социални мрежи, на които се вижда как на коли Tesla не се разрешава да се движат в определени райони - просто ги спират и принуждават да обърнат, ако случайно доближат тези части от мегаполиса.

През миналата година имаше такава забрана от китайските военни, като тогава бе обявено, че се прави заради камерите в автомобилите, припомня “Ройтерс”. Илон Мъск заяви, че возилата на компанията му по никакъв начин не служат за шпионска дейност. Той добави, че е готов да предостави на Китай цялата информация, която по някакъв начин се съдържа в колите, благодарение на камери, сензори, системи и т.н.

Казусът е повдиган и друг път - не само в Китай. И не само с Tesla.

Ройтерс

забрана за Tesla Китай Tesla