Hyundai инвестира 51 млрд. долара в производството на EV

Компанията ще отвори 80 000 нови работни места

Hyundai Ioniq 5 N

Hyundai

Hyundai подготвя огромна инвестиция в размер на 51 млрд., които ще бъдат вложени в производството на електрически автомобили, съобщава CarScoops. Парите ще бъдат инвестирани в Южна Корея в рамките на три години, казва компанията.

26,4 млрд. долара от тази сума ще отидат за инфраструктура за проучвания и разработки на производствени технологии и инфраструктура, както и за нови поточни линии за производство на такива коли. Други 23,1 млрд. долара ще бъдат инвестирани в проучвания и разработки на EV, включително технологии за батерии, софтуер за автомобилите и др.

Последните 1,19 млрд. долара ще са стратегическа инвестиция в мобилност и софтуер. Всичко това трябва да отвори още 80 000 работни места. Близо половината ще бъдат насочени към електрификацията, софтуерно-дефинираните автомобили и целите за въглеродна неутралност.

Компанията планира да построи и нова централа в Сеул. Тя ще включва две 50-етажни сгради и четири по-ниски постройки. Там ще работят около 9200 души и проектът ще струва 3,3 млрд. долара.

„Удвояваме залога си върху електрификацията. Имаме и много големи планове за американския пазар“, казва главният оперативен директор на Hyundai Хосе Муньоз. Миналата година компанията обяви инвестиция в размер на 12,6 млрд. долара за производство на EV и батерии в щата Джорджия.

Плановете на Hyundai сигнализират, че компанията не се притеснява от намаленото търсене на EV-та по света. Напротив, тя смята да се възползва от ситуацията и повечето време, за да се позиционира като водещ производител и иноватор. Тя иска да бъде и лидер в електрификацията на бранша.

коли автомобили електрически автомобил електромобили Hyundai