Германия е против ЕС тарифи за китайските коли

Транспортният министър смята, че всичко трябва да се реши с нормална конкуренция

Мартин Дешев,
BYD Dolphin китайски автомобили

, BYD

BYD Dolphin в Китай стартира от 116 800 юана (16 300 евро)

О тношенията на Европейския съюз (ЕС) и Китай отново са на дневен ред. ЕС преразглежда много от бизнес и политическите си връзки с Китай, като сред предложенията са въвеждане на тарифи за някои китайски стоки, включително електромобили.

Не всички страни-членки обаче подкрепят идеята. Германският министър на транспорта Волкер Висинг обяви, че подобен ход не е правилен.

„По принцип не харесвам издигането на пазарни бариери. Днес ще ограничим колите, утре химичните продукти и всяка индивидуална стъпка води до обедняване на света. Трябва да се уверим, че ние произвеждаме нашите електрически автомобили конкурентно – както за Германия, така и за световния пазар“, казва Висинг, цитиран от CarScoops.

По-рано този месец Урсула вон дер Лайен заяви, че китайските електромобили се ползват от щедри държавни субсидии и това позволява да се продават с по-ниски цени. Според Европейската комисия, китайските коли се продават с около 20% по-евтино от европейските, заради въпросните субсидии.

Очаквано, Китай не споделя виждането. Страната смята, че ЕС се опитва да въведе протекционистки мерки, които ще влошат световната автомобилна индустрия.

Засега няма единен отговор на ЕС. Страните-членки решават казуса индивидуално. Франция например рекласифицира електрическите автомобили и така осигурява 5000 евро субсидия за производителя за всеки автомобил, ако производството на колата е по определени еко норми, т.е. използваното електричество е от възобновяеми източници в определена степен.

Засега китайските автомобили имат  малък пазарен дял в Европа, но той се увеличава доста бързо. Именно затова има притеснения, че може да изтласкат по-скъпите европейски автомобили и е нужен отговор, но има коренно различни идеи какъв да е този отговор.

коли автомобили електрически автомобил Китай Европейски съюз