Fisker си партнира с тайвански гигант за EV на достъпна цена

Pear ще се търгува за 30 хиляди долара. Производството стартира през 2024 г.

Fisker Pear

, Fisker

Първият тийзър на Fisker Pear.

Х енрик Фискер напоследък ни засипва с новини. Първо, покрай резултатите за изминалата финансова година стана ясно, че заявките за Ocean - над 40 хиляди до края на годината, надминават очакванията му.

След това беше показан Project Ronin - спортен автомобил (ако съдим по единствения засега тийзър), който ще се произвежда от 2024 г. Със заявката да бъде електромобилът с най-дълъг пробег в света.

Ясно е, че дотогава ще има още няколко с тази претенция.

Сега бе анонсиран Pear, отново с тийзър, на който все пак се вижда нещо. Този път Fisker ни показва компактен автомобил. И той е заявен за 2024 г. Което подсказва за амбициите на създателя на бранда в малко по-далечно бъдеще да е конкурент на Tesla.

Прочути са “приятелските” отношения между Фискер и Илон Мъск. Наскоро първият напусна “Туитър” - покрай заявката на някогашния му съмишленик да закупи социалната мрежа.

Pear е съвместен проект с мултинационалния концерн Foxconn, чиято централа се намира в Тайван, но има също така китайски капитали и производства из цял свят. Покрай електрониката, компанията проявява апетит в автомобилостроенето.

За целта е закупен завод в щата Охайо, някога притежаван от General Motors. Когато бъде обновен, той ще е с капацитет за 250 хиляди коли годишно, казва Fisker.

И добавя, че цената ще стартира от $29 900 преди данъците и субсидиите. Fisker използва MagnaSteyr за производството на Ocean, а в случая с Pear участието на Foxconn ще е по-сериозно.

За новото си творение Хенрик Фискер казва, че не се побира в нито един сегмент (виждаме все пак, че е в компактния), че се разработва с нова технология за светлините и с още технологични нововъведения. Сигурно е, че скоро ще бъде показано ново изображение и повече информация.

Fisker

Foxconn Хенрик Фискер Fisker Pear Fisker Project Ronin