Анализатор: Tesla ще достави над 500 000 е-коли само през Q4

През миналата година компанията достави малко под 1 млн. коли, с колко ще бъде надскочен този резултат е въпросът

Пламен Георгиев,
Tesla зарядни станции

iStock

Tesla се стреми да увеличи производството и доставките с 50% на годишна база, а някои анализатори вярват, че това дори може да бъде преизпълнено.

Тази година определено е една от най-тежките за автомобилната индустрия въобще. Tesla също не бе подмината от турбулентните събития, но изглежда американците се справят по-добре от други свои конкуренти, особено що касае доставките на чипове. Нещо повече, анализаторът Трип Чоудхри от Global Equities Research смята, че Tesla е на път да достави невероятните 500 000 електромобила през последното тримесечие на тази година.

Въпросният анализатор посещава заводите на Tesla и прави своите изчисления на тази база. По време на тези визити Чоудхри прави сравнения с предишните процеси на производство, отбелязва проблеми, притеснения, които може да забавят производството.

Наскоро той посети завода на Tesla във Фримонт, Калифорния, като след тази визита той вече е убеден, че през последното тримесечие на годината марката ще достави половин милион автомобила. Това е смело предположение, тъй като все още няма яснота какво ще се случи през третото тримесечие на годината.

Според Teslarati, Чоудхри не е единственият анализатор, който прави подобни посещения по заводите на марките и споделят същото мнение. Джордж Джианарикас от Canaccord Genuity прави подобни заключения за обема на производство.

Чоудхри разкрива, че Илон Мъск отново остава да спи в завода понякога. Той е преспал три поредни вечери в завода в Остин. Ето и изчисленията за очакваните доставки през последното тримесечие на годината: Фримонт – 145 000 електромобила, Гига Шанхай – 246 000, Гига Берлин – 60 000, Гига Тексас – 60 000.

Като погледнем назад, Tesla достави около 310 000 електромобила през първото тримесечие, 255 000 през второто. Това са 565 000 коли от общо 1,5 млн., каквито планове има Tesla за цялата година. Това ще рече, че последните шест месеца трябва да бъдат доставени поне 950 000 коли.

Tesla електромобили