Американците още не са готови масово да минат на EV. Какви са причините?

Първата и най-важна е, че електромобилите са скъпи

зареждане кола електромобил Porsche

Porsche

Е лектромоболите се продават все по-добре в Америка, но експерти отчитат, че все още не може да се говори за масово преминаване от коли с двигатели с вътрешно горене до такива на ток.

Поне до такъв извод стига Autolist на база на своето годишно изследване за електрификацията на автомобилния парк, започнало през 2019 г.

Последното е проведено сред малко над 1300 собственици на коли в страна, в която шофирането е част от културата и бита, както добре знаем.

47 процента от запитаните казват, че няма да си купят електромобил, защото цената е висока. Това е фактор №1. 44 на сто отбелязват, че пробегът с едно зареждане е малък. 36% изтъкват като причина малкото зарядни станции там, където живеят.

31% посочват дългото време за зареждане. За 30 на сто проблем е животът на батерията, а 23 процента заявяват, че знаят малко за електромобилите.

Нататък анкетираните дават като причини опасността на катастрофа, това, че не виждат предимства за околната среда (а такава е презумпцията), дизайнът на EV… Зад най-ниския процент - 3, се крие обяснението за социалната стигма по отношение на “електричките”.

Поради всичко това янките все още предпочитат добрия стар двигател с вътрешно горене.

Проблемът е, че колите с нулеви въглеродни емисии няма да поевтинеят скоро заради високите цени на суровините, производствените разходи и всичко останало, казва изданието. И това всички вече би трябвало добре да знаем.

Логично, 66 процента от анкетираните казват, че държавни субсидии ще помогнат за голямата промяна. Подкрепят ги. Най-високата помощ при покупка на EV в Америка е $7500.

21 на сто са на мнение, че високата цена на горивото няма да ги накара да се решат на стъпката. Те не искат електромобил по други причини. И следват посочените по-горе.

На този въпрос 15% са отбелязали, че не са сигурни, колебаят се по отношение на цените на колонките, натежаващи все повече на семейния бюджет.

Autolist

САЩ Американска администрация за движение по пътищата електромобили в България пазар леки автомобили