Alfa Romeo подготвя електрически наследник на 4C

За него ще трябва да почакаме още доста време

Мартин Дешев,
Alfa Romeo 33 Stradale

, Alfa Romeo

Новият модел ще използва елементи от 33 Stradale.

Alfa Romeo е доста активна през последните месеци. Компанията разгръща своята трансформация, която включва преминаване и към изцяло електрически модели.

Тя вече работи и по нов роудстър, който да замени 4C, който беше спрян през 2019 г., съобщава Autocar. Продуктовият директор на Alfa Romeo Даниел Гузафаме коментира, че „има някои неща, които Alfa Romeo не убива: едното е Spider, другото е любовта към автомобилите“. Той допълва, че компанията иска да запази и двете.

Новият автомобил ще следва философията на Spider така, както и 4C го правеше. Най-вероятно ще се казва 4Е, за да отбележи факта, че ще е изцяло електрически.

Името обаче все още не е избрано. Гузафаме казва, че компанията традиционно решава какво да е името много късно в процеса на работа, за да си гарантира, че няма да „изтече“ в медиите.

„Alfa Romeo е Spider и когато помислите за Spider, се сещате и за Alfa Romeo. В момента сме стабилни и имаме нужната основа. Основната цел е да си гарантираме, че когато го правим, да имаме достоверност, да сме устойчиви и да не пуснем нещо на пазара просто, за да го има“, казва Гузафаме.

Феновете обаче ще трябва да почакат за новия модел. Гузафаме казва, че компанията в момента има заложени 5 нови модела и едва тогава ще е време за новия Spider. А това означава, че той няма да е на пазара по-рано от 2028 г.

Според източниците на Autocar, 4Е ще използва елементи от представения наскоро 33 Stradale, но ще бъде и достатъчно различна, за да не бъде просто умалено негово копие. Задвижването ще е изцяло електрическо, вероятно в няколко версии, като максималната ще предлага 1000 к.с.

Колата ще предлага и някои нетрадиционни за момента подходи. Една от тях е идея да може да пресъздава усещания от традиционните двигатели като вибрации, звук и т.н., като шофьорите ще могат да изключат функцията, ако не я харесват.

спортни коли автомобили коли електрически автомобил Alfa Romeo